ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідження: В соцмережі Х зростає кількість фейкових акаунтів, присвячених виборам у США 

У соцмережі Х зростає кількість фейкових акаунтів, що пишуть про президентські вибори в США. Про це повідомляє Reuters із посиланням на ізраїльську компанію Cyabra, що займається аналізом соцмереж й ексклюзивно поділилася звітом з виданням.

Щоб виявити фейкові акаунти, дослідники використовували штучний інтелект під назвою “машинне навчання”. Аналіз показав, що 15% акаунтів в Х, які вихваляють колишнього президента Дональда Трампа й критикують чинного президента Джо Байдена, є фейковими. У звіті також зазначається, що фальшивими є 7% акаунтів, які хвалять Байдена й критикують Трампа.

Дослідження Cyabra спирається на розгляд дописів у соцмережі Х, опублікованих протягом двох місяців з 1 березня, і передбачало аналіз популярних гештегів та визначення загального настрою дописів – позитивного, негативного чи нейтрального.

Аналіз показав, що кількість фейкових акаунтів зросла в десять разів протягом березня й квітня.

У дослідженні йдеться про 12 391 несправжній протрампістський профіль з 94 363 загалом і 803 несправжніх пробайденських акаунти з 10 065 загалом.

Ані речник Х, ані представники Білого дому й команди Трампа наразі не відповіли на звернення Reuters про коментар.

Х та інші соцмережі були об’єктом пильнішої уваги з 2016 року, коли Росія втрутилася в президентські вибори в США, щоб просунути кандидатуру Трампа й зашкодити його опонентці від демократів Гілларі Клінтон. Зараз, перед виборами 5 листопада, посадовці, відповідальні за вибори, й експерти з інтернет-дезінформації знову шукають на платформах оманливі наративи.

“Цього разу фейкові акаунти, що вихваляють Трампа, є частиною скоординованої кампанії впливу на громадську думку й обговорення в інтернеті, зазначають у Cyabra. Дослідники не згадували конкретних осіб чи груп – організаторів кампанії”, – зазначає видання.

Автори звіту пояснюють, що визначали фейковість дописів, спираючись на докази на кшталт використання однакових гештегів чи одночасності публікування дописів і коментарів. У звіті йдеться, що трампістські фейкові акаунти просувають два основні меседжі: “Голосуйте за Трампа” й “Байден – найгірший президент в історії США”.

“Рівень координованості вказує на наявність злочинної мети й цілої операції, покликаної змінити громадську думку”, – заявив віцепрезидент Cyabra Рафі Мендельсон.

Фейкові акаунти, що підтримують Байдена, не є скоординованою кампанією: дослідники не виявили відповідних ознак на кшталт одночасного оприлюднення дописів.

У травні 2022 року в Х (тоді – Twitter) заявляли, що серед щоденно активних користувачів платформи лише 5% є “фейками або спамом”. Водночас, за підрахунками Cyabra, несправжніми є 13,7% всіх акаунтів в Х.

Liked the article?
Help us be even more cool!