ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду скеровано справу щодо автора "РІА Новини Україна", який писав антиукраїнські статті

21.10.2021, 10:37
Фото – ark.gp.gov.ua
Фото – ark.gp.gov.ua

Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно громадянина України, який писав пропагандистські статті антиукраїнського спрямування для "РІА Новини Україна".

Про це повідомляється на сайті прокуратури АР Крим.

Обвинуваченому інкримінується ч. 2 ст. 110 КК України (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинене повторно за попередньою змовою осіб, поєднане з розпалюванням національної ворожнечі). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк до 10 років.

За матеріалами слідства, обвинувачений за грошову винагороду писав вищевказані статті на замовлення керівника "РІА Новини Україна", який, своєю чергою, отримував замовлення від представників Російської Федерації. 

Згідно з висновками судово-лінгвістичних семантико-текстуальних експертиз, у публікаціях обвинуваченого містяться висловлювання щодо зміни меж території, державного кордону України у формі закликів, гасел, агітації для з’єднання з Росією. Частина української території – Автономна Республіка Крим у тексті статей розглядається, як суб’єкт Російської Федерації.

Окрім цього, йдеться в матеріалах слідства, обвинувачений виступав у засобах масової інформації,  виголошуючи тези щодо розпалювання ворожнечі й недовіри між жителями різних регіонів України. Вказане також підтверджується висновком психолого-лінгвістичної експертизи.

Розповсюдження вказаних матеріалів серед суспільства було частиною політики держави-окупанта щодо ведення підривної діяльності проти України на шкоду державній та інформаційній безпеці України.

За інформацією поінформованого співрозмовника Укрінформу, йдеться про Володимира Скачка.

У прокуратурі нагадали, що 6 березня 2019 року обвинувальний акт щодо керівника інтернет-ресурсу "РІА Новини Україна" скеровано до суду. 

Як повідомляв ІМІ, 6 березня 2019 року прокуратура АР Крим передала до Подільського районного суду м. Києва обвинувальний акт щодо керівника "РІА Новини Україна" Кирила Вишинського, підозрюваного за ч. 1 ст. 111 ("Державна зрада") Кримінального кодексу України.

7 вересня 2019 року Україна обмінялася з Росією в’язнями у форматі "35 на 35", зокрема обміняли Вишинського. До України повернулися 24 військовополонені моряки та політв’язні, зокрема режисер Олег Сенцов і журналіст Роман Сущенко.

9 квітня 2019 року СБУ оголосила в розшук журналіста Володимира Скачка за підозрою в сепаратизмі. Йому висунуто підозру за ч. 2 ст. 110 ("Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України") Кримінального кодексу. Скачко переховується від правоохоронців з 11 березня 2019 року, суд уже видав дозвіл на його затримання. 

5 березня 2018 року прокуратура повідомила Скачку про підозру в сепаратизмі. Під час обшуку вдома у журналіста було виявлено та вилучено низку матеріалів антиукраїнської спрямованості, які починаючи з 2014 року поширювалися в ЗМІ. Крім того, оперативники вилучили в нього низку предметів із символікою РФ, яка пропагує окупацію Криму.

Liked the article?
Help us be even more cool!