ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Сенцов і Сущенко повернулися до України

07.09.2019, 15:08
Фото – svitnov.com
Фото – svitnov.com

7 вересня Україна обмінялася з Росією в’язнями у форматі "35 на 35". Про це повідомляє Центр прав людини ZMINA.

З літака в Києві вийшли 24 військовополонених моряки та політв’язні, зокрема режисер Олег Сенцов і журналіст Роман Сущенко.

Під час брифінгу Президент України Володимир Зеленський заявив, що його домовленості з очільником Росії Володимиром Путіним виконали повною мірою обидві сторони. 

За словами Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денисової, в списку з українського боку було 110 українських політв’язнів. Водночас СБУ повідомляє про 227 українців, яких утримують бойовики незаконних збройних формувань Донеччини та Луганщини. 

B аеропорту "Бориспіль" бранців Кремля зустрічали родичі, близькі, друзі й журналісти. Присутні були також політики, зокрема Зеленський.

В’язнів Кремля планують повести до лікарні “Феофанія”.

Поки немає повного та точного списку осіб, яких Україна передала Росії. Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков розповів, що Україна звільнила редактора видання “РИА Новости” Кирила Вишинського. Інших імен він не розкрив, пообіцявши список з ними пізніше. 

Олег Сенцов подякував усім причетним до звільнення, але наголосив, що боротьба ще триває.

“Ми раді бути на рідній землі. Хочеться сказати дякую всім людям, які боролися за нас, домагалися нашого звільнення і його домоглися. Сподіваюся, що інших полонених буде звільнено. Але навіть після звільнення останнього полоненого наша боротьба не закінчується. До перемоги ще дуже далеко”, – сказав український режисер. 

Звільнений журналіст інформаційного агентства Укрінформ Роман Сущенко зізнався, що найбільше хоче наїстися кавунів.

“Відчуття прекрасні”, – сказав він і подякував усім, хто допомагав організувати повернення: і Петру Порошенку, який почав цей процес, і Володимиру Зеленському, який завершив.

Після звільнення з російського ув’язнення Сущенко збирається повернутися до журналістики, повідомляє Радіо Свобода.

"Звичайно, я й нікуди не йшов від неї (журналістики. – Ред.). Повернуся в рідне агентство Укрінформ", – розповів Сущенко журналістам в аеропорту "Бориспіль".

Він заявив, що хоче "поспілкуватися з колегами, обійнятися з друзями, поїхати на могилу до батька", який помер на початку березня 2018 року, коли його син перебував під арештом у Росії.

Liked the article?
Help us be even more cool!