ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дмитро Лубінець заявив про вихід з Європейського інституту омбудсмана

08.02.2023, 16:00
Фото – Верховна Рада
Фото – Верховна Рада

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про вихід з Європейського інституту омбудсмана (ЄІО) через незаконне вивезення двох українських дітей з Австрії до Росії. Відповідного листа Лубінець надіслав членам об'єднання, повідомляється на сайті омбудсмена.

Омбудсмен посилається на інформацію ЗМІ, згідно з якою вивіз дітей генеральний секретар ЄІО, член правління ЄІО та заступник омбудсмана Тіролю доктор Йозеф Зігеле. Повідомляється, що влада Австрії розпочала офіційне розслідування щодо дій Зігеле.

За словами Лубінця, це є порушенням статей 49, 50 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, які забороняють здійснювати примусове переселення або депортацію осіб з окупованої території та покладають на окупаційну державу обов’язок вжити всіх необхідних заходів для полегшення процедури встановлення особи дітей та реєстрації їхніх сімейних зв’язків.

"Вказані факти, а саме насильницька передача дітей однієї групи в іншу, є однією з ознак геноциду відповідно до статті II Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду та покарання за нього”, – зазначив Лубінець.

За словами омбудсмена, в Європейському інституті омбудсмана на його прохання не провели внутрішнього розслідування та не застосували відповідних санкцій до Зігеле, “вчинок якого суперечить меті заснування Інституту та свідчить про його упередженість”. “Президент Інституту пан Драган Мілков проігнорував мої запити”, – зазначив омбудсмен.

Лубінець вважає, що подібні дії шкодять національним інтересам України, у той час, “коли продовжується кривава повномасштабна війна”. 

Омбудсмен просить членів ЄІО розглянути можливість негайного виходу з Європейського інституту омбудсмана та засудити дії його керівництва.

За даними уповноваженого ВР з прав людини, Європейський інститут омбудсмана створили в 1982 році викладачі університету австрійського міста Інсбрук. Основними напрямами діяльності інституту є поширення та сприяння розвитку ідеї омбудсмена в Європі, підтримка наукових досліджень у цій сфері, сприяння обміну досвідом на національному, європейському і міжнародному рівнях.

Членами інституту є більшість європейських інституцій омбудсмена. У жовтні 1998 року до Європейського інституту омбудсмана було прийнято уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!