ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко: «Суди щодо доступу до публічної інформації вигравати можна».

08.05.2012, 06:21
Під час підбивання підсумків прожитого із Законом «Про доступ до публічної інформації» Віктор Таран із Центру політичних студій та аналітики та Тарас Шевченко з Інституту медіа права проаналізували рівень відкритості різних органів влади відповідно до норм закону за цей час та оцінили можливість оскарження ненадання права на доступ до публічної інформації в суді.
 
 
Моніторинг Центру політичних студій та аналітики показав, що влада на місцях може бути більш чи менш відкритою незалежно від регіону знаходження, - будь то Південь, Захід чи Схід України. Так, серед обладміністрацій за рівнем швидкості та якості відповідей на запити Центру першість мають Херсонська, Тернопільська, Сумська та Кіровоградська адміністрації. Найгірше ж реагували Луганська, Одеська та Чернігівська обладміністрації.
 

З приводу фактів, коли представники влади займаються «відмазками», надаючи неповну, невідповідну або недостовірну інформацію, Віктор Таран наголосив про те, що Центр ініціюватиме низку судових оскаржень, аби запустити прецедент судовик практик у цій сфері.
 
Натомість коли йдеться про ті судові засідання, що відбулися протягом цього року, адвокат Тарас Шевченко з Інституту Медіа Права відзначив динаміку зростання позовів щодо ненадання публічної інформації. Приблизно половина позовів задовольняється, або ж задовольняється частково. «Причому, - наголосив Шевченко, - вірогідність виграти такий суд є фактом, гірше зі справами, пов’язаними із політичною складовою». Він пояснив це залежністю тих же суддів адміністративних судів через затвердження Верховною Радою та іншими чинниками.
 

Тарас Шевченко відзначив позитив у створенні прецедентів виграшних справ, коли інформація того чи іншого роду визнається публічною. Одним із фактів, що затьмарює шлях України до повної імплементації Закону про «Доступ до публічної інформації», Шевченко назвав позов Жашківської райради до Конституційного Суду з приводу «захисту даних про особисте життя». «Це рішення було спеціально організоване владою, для того щоб нівелювати норми Закону. Детальніше вивчення цієї теми, отримання документів від Жашківської райради з аргументаціями, мовляв «до них зверталися із сільрад», і тому вони відразу вирішили звернутися до Конституційного Суду (!), а на наступний день після звернення КС уже відкрив провадження по справі…».
 

Тарас Шевченко поділився також досвідом по тих справах, які веде в судах безпосередньо Інститут Медіа Права.
 

ІМІ
Liked the article?
Help us be even more cool!