ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дев’ять з 10 кібератак відбуваються через необережність чи відсутність знань у персоналу – Держспецзв'язку

09.03.2023, 12:03
Фото – online.stanford.edu
Фото – online.stanford.edu

Дев’ять з десяти кібератак відбуваються через необережність чи відсутність знань у персоналу компаній. 

Про це повідомив Укрінформу голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь та розповів, як компаніям, зокрема, медіа, захиститися від кібератак.

“Щоб зменшити ризики, радимо всім компаніям, і учасникам медіаспільноти зокрема, постійно проводити аудит кібербезпеки власних систем для вчасного виявлення ймовірних прогалин у захисті та визначення кроків для їх ліквідації. Сформуйте надійну команду: без професіоналів, які опікуватимуться питаннями кіберзахисту, буде важко підтримувати задовільний рівень кіберстійкості. Однією з невід’ємних умов підвищення рівня безпеки є навчання співробітників, адже, за статистикою, дев'ять з десяти кібератак відбуваються саме через необережність, неуважність чи відсутність знань персоналу”, – зазначив він.

Водночас Щиголь наголосив, що в другому півріччі минулого року фахівці Держспецзв’язку зіткнулися з більш ніж десятком серйозних кібератак на медіа, метою яких зазвичай було стирання даних. Підкреслюється, що хибним варіантом дій в умовах кібервійни є сподівання, що кіберзловмисники можуть обійти увагою певні компанії.

Отже, він рекомендує не нехтувати стандартними способами захисту: встановлювати складні паролі з різним регістром літер і спеціальними символами. Водночас не варто зберігати паролі в доступних місцях. Також рекомендується використовувати двофакторну автентифікацію в усіх сервісах, де є така функція.

“Підходи до захисту власних акаунтів у різних соціальних мережах мають багато спільного. Головне завдання – не дати зловмисникам доступу до акаунту. Для цього варто не ігнорувати наявних у застосунках систем захисту й бути обачним самому”, – підкреслив голова відомства.

Також Щиголь наголосив, що на керівниках компаній і кожному окремому громадянині лежить пряма відповідальність за інформаційні ресурси, які перебувають у їхній власності чи користуванні. 

“Якщо ж ви помітили якусь незвичну активність у власній мережі чи маєте підозри, що ваші ресурси були атаковані, варто одразу звертатися до фахівців. Також допомогу за вашим зверненням готова надати наша Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (CERT-UA)”, – зауважив голова Держспецзв'язку.

Нагадаємо, в останньому звіті Держспецзв’язку зазначається, що російські хакери замість атаки на організації-цілі за допомогою фітингу почали зміщувати акцент на використання технічних вразливостей установ, які надають послуги операторам критичної інформаційної інфраструктури, зокрема розробників та інтернет-провайдерів.

За даними Інституту масової інформації, за рік великої війни журналісти та медіа зазнали 43 кібератаки.

Liked the article?
Help us be even more cool!