ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депутати пропонують надати Нацраді особливу процедуру застосування санкцій до телерадіокомпаній під час війни

05.05.2022, 15:38

Група народних депутатів пропонує передбачити особливості здійснення окремих повноважень Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення в умовах воєнного стану, зокрема щодо застосування санкцій до телерадіокомпаній.

Відповідний законопроєкт №7345 зареєстровано у Верховній Раді 3 травня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Законопроєктом пропонується доповнити частину другу статті 6 Закону “Про телебачення і радіомовлення” положенням про те, що використання телерадіоорганізацій не допускається для пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії російської федерації як держави-терориста проти України, а також символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму.

Водночас депутати пропонують доповнити профільний закон новою статтею 51-1, в якій визначити, що в разі виявлення ознак порушень вимог частини другої статті 6, частини шостої статті 9 чинного закону (йдеться, зокрема, про заборону поширювати аудіовізуальні твори, в яких заперечується чи виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років в Україні, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму), за результатами моніторингу Нацрада зможе застосовувати особливу процедуру притягнення мовників до відповідальності за такі порушення. Разом з тим мовники повинні надати Нацраді свої письмові пояснення протягом не менш як трьох робочих днів.

Водночас у разі застосування санкцій у вигляді стягнення штрафу, ліцензіат зобов'язаний сплатити його в шестиденний термін від дня опублікування рішення на офіційному вебсайті Нацради. В цьому випадку розмір штрафу становитиме 50% зазначеного в рішенні регулятора. Інакше Нацрада звернеться до суду з позовом щодо його стягнення, тоді як розмір штрафу збільшується на 100% від розміру, зазначеного у відповідному рішенні.

Крім того, законопроєкт передбачає, що, виявивши порушення статей 6 та 9 Закону “Про телебачення та радіомовлення”, Нацрада зможе звертатися до військового командування для відповідного реагування. 

Таке рішення регулятор зможе ухвалити в разі повторного порушення протягом дії воєнного стану використання телерадіоорганізації для закликів до насильницької зміни конституційного ладу України, пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії рф проти України, символіки військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україні, заперечення збройної агресії рф проти України. Зокрема, подання її як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, глорифікації осіб, які вчиняли її, представників збройних формувань росії, а також представників окупаційної адміністрації рф та представників підконтрольних цій державі самопроголошених органів, що узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України, зокрема шляхом їх визначення як “повстанці”, “ополченці”, “ввічливі військові люди”.

Як повідомляв ІМІ, раніше Нацрада закликала надати їй можливість анульовувати ліцензії мовників-колаборантів за спрощеною процедурою.

Liked the article?
Help us be even more cool!