ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Депортований грузинський журналіст розповів подробиці видворення

20.11.2017, 15:53
Фото - news.pn

Журналіст грузинського телеканалу “Руставі-2” Тамаз Шавшишвілі, якого 17 листопада депортували з України, розповів про побиття та інші подробиці видворення. Пряме включення по скайпу з Грузії транслював 20 листопада на своїй сторінці у Facebook народний депутат, один з лідерів партії “Рух нових сил” Юрій Дерев'янко, повідомляє “Українська правда”.

Шавшишвілі розповів, що 17 листопада до його будинку увірвалися спецназівці СБУ, побили ногами, замотали скотчем очі та відвезли до аеропорту.

Чоловік поскаржився, що у нього носом йшла кров.

За словами Шавшишвілі, в аеропорту до нього підійшов чоловік і сказав, що йому на три роки заборонений в'їзд до України. Депортований стверджує, що причини такої заборони йому ніхто не назвав.

Після цього, за словами Шавшишвілі, його три години везли на гелікоптері. Доставили до Одеси, де разом з іншими громадянами Грузії посадили на пором до Грузії.

Чоловік стверджує, що нічого не порушував в Україні і мав право перебувати в країні. Тут у нього робота, якою він займається вже три роки.

За словами Шавшишвілі, керував операцією з його вигнання з країни начальник Управління держохорони Валерій Гелетей.

Також він поскаржився, що в результаті побоїв у нього зараз болить обличчя й руки. “Вони викрали мене”, - підкреслив він в кінці розповіді.

Як повідомляє Радіо Свобода, журналіст переконує, що під час вивезення з України його та інших затриманих оглянув голова управління державної охорони Валерій Гелетей: “Його впізнали інші затримані, яким не заклеювали очі”.

Сам Валерій Гелетей цю заяву спростовує. Грузинського журналіста звільнили в Грузії у порту міста Поті.

Речниця СБУ Олена Гітлянська заявила виданню, що спецслужба не била і не дозволяла собі нелюдського поводження з Тамазом Шавшишвілі під час депортації.

“Ми діяли винятово у рамках чинного законодавства. Тому всі ці повідомлення, що начебто ми когось били, давили, – це фейк. Щодо того, чи попереджали Тамаза Шавшишвілі про те, що термін його перебування в Україні завершився, то, наскільки мені відомо, українське законодавство цього не передбачає”, – сказала вона.

Тим часом представники партії “Рух нових сил Міхеїла Саакашвілі” стверджують, що цього та інших громадян Грузії видворили з України з порушенням процедури, зокрема їх не попереджали про заборону перебування в Україні та не надали часу виїхати самостійно. Лідер цієї партії Міхеїл Саакашвілі стверджує, що видворення грузинських громадян, які так чи інакше пов’язані з ним, є спробою тиску на нього та його політичну силу.

Як повідомляв ІМІ, 17 листопада партія “Рух нових сил” повідомила, що з України намагаються депортувати групу грузинських громадян, в тому числі журналістів, яких удень 17 листопада було затримано у Києві.

Як написав лідер партії, екс-голова Одеської обладміністрації та екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, серед затриманих – грузинський тележурналіст, якого раніше цього дня відвезли з його будинку. Також Саакашвілі повідомив, що в Києві було затримано добровольця АТО Вано Надірадзе.

У свою чергу член партії “Рух нових сил”, позафракційний народний депутат Юрій Дерев’янко  в коментарі інтернет-виданню “Українська правда” уточнив, що затриманих громадян Грузії Вано Надірадзе, Тамаза Шавшішвілі, Зураба Цинцадзе і Мамуку Абшидзе привезли до аеропорту “Київ”, щоб видворити за межі країни.

17 листопада СБУ повідомила про примусове повернення на батьківщину восьми громадян Грузії. “Указане рішення ухвалене СБУ на підставі відповідних матеріалів ДМС і НПУ, які свідчать, що діяльність іноземців суперечить інтересам забезпечення національної безпеки України. Всі дії співробітників правоохоронних органів здійснені у відповідності до вимог національного і міжнародного законодавства з метою запобігання скоєнню злочинів, передбачених кримінальним кодексом України”, – йдеться у заяві речниці СБУ Олени Гітлянської, опублікованій у Facebook.

 
Liked the article?
Help us be even more cool!