ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відпустив підозрюваних у нападі на журналістів УП під особисте зобов'язання

18.02.2022, 16:02
Фото – mi100.info
Фото – mi100.info

Бабушкінський районний суд Дніпра відпустив під особисте зобов'язання трьох підозрюваних у перешкоджанні журналістам “Української правди” в Дніпрі 13 лютого. 

Такі запобіжні заходи суд обрав підозрюваним 18 лютого, повідомляє Громадське.

Так, суд відправив під особисте зобов'язання на два місяці підозрюваних Дениса Дюга, Станіслава Сєргєєва та Олега Плахотніка. Ще одну людину, яка погрожувала ножем журналістам, наразі встановлюють.

Прокурор просив для Дюга особисте зобов'язання, оскільки санкція статті про перешкоджання журналістській діяльності не передбачає суворішого покарання. Сєргєєва та Плахотніка прокурор просив відправити під цілодобовий домашній арешт, наголошуючи на тому, що їм інкримінують ще й грабіж – відбирання телефону у водія УП, який є цивільною особою. За даними слідства, підозрювані перешкоджали журналістам здійснювати редакційне завдання і в такий спосіб завадили збору матеріалу, а після цього відібрали телефон у водія.

Сторона обвинувачення наголошувала на ризиках утечі підозрюваних, тиску на свідків, інших ймовірних фігурантів, знищенні або спотворенні речових доказів. 

Втім, суд відпустив усіх підозрюваних під особисте зобов'язання. Прокуратура оскаржить рішення щодо Сєргєєва та Плахотніка.

Захисниця підозрюваних наголошувала на брехні та маніпуляції прокуратури, заявляючи, що журналісти нібито не мали дозволу знімати на території режимного об'єкта. Також вона наголосила на тому, що її підзахисні самі прийшли до правоохоронців, але “правоохоронні органи стають заручниками громадського тиску та ЗМІ”, а тому нібито говорять неправду.  

Підозрюваний Сєргєєв зазначив, що працює референтом на підприємця Олександра Нехамкіна. За його словами, в його обов'язки входить перевезення документів на прохання керівника й інша невідкладна допомога, консультації.

Хто саме є його керівником, він Громадському не зазначив, але запевнив, що не має стосунку до дніпровського бізнесмена Олександра Петровського, який також був помічений на відео.

Свої дії щодо журналістів Сєргєєв пояснив тим, що “хотів допомогти поліції виявити підозрілих людей, які проводили зйомку, і виконував свій громадянський обов’язок”. 

“Я не мав на меті заволодіти майном, просто, враховуючи нинішню небезпечну ситуацію в нас у країні я підійшов до людини, яка приховано вела зйомку, хотів цьому перешкодити. Жодних бейджів, які доводять що вони журналісти, в них не було”, – сказав Сєргєєв.

Як повідомляв ІМІ, 13 лютого в Дніпрі на території аеропорту невідомі напали на знімальну групу керівника департаменту журналістських розслідувань “Української правди” Михайла Ткача. Погрожуючи ножем, один з чоловіків змусив відеооператора УП Ярослава Бондаренка назвати пароль від телефона і видалив усі відео, що були зняті.

Поліція розпочала два кримінальних провадження за фактом нападу на журналістів “Української правди” на території аеропорту в Дніпрі 13 лютого – перешкоджання професійній діяльності журналістів  (ст. 171 ККУ) та погрози або насильства щодо журналістів (ст. 345-1 ККУ).

УП з'ясувала, що невідомі чоловіки, які напали на знімальну групу “Української правди” в Дніпрі, супроводжували відомого в місті бізнесмена Олександра Петровського на прізвисько Нарік.

Журналіст “Української правди” Михайло Ткач повідомив, що під час нападу на його знімальну групу в аеропорту Дніпра оператору погрожував особисто бізнесмен Олександр Петровський.

Правоохоронці повідомили про підозру трьом особам у справі про напад на журналістів інтернет-видання “Українська правда”. Підозрюваним інкримінують перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, вчиненому групою осіб, незаконному вилученні зібраних журналістами матеріалів і технічних засобів, а також у відкритому викраденні чужого майна (ч. 1 ст. 28 ч. 1 ст. 171, ч. 2 ст. 186 КК України).

“Українська правда” отримала відео з нагрудної камери поліцейського, на якому видно, як бізнесмен Олександр Петровський погрожує журналістам.

Liked the article?
Help us be even more cool!