ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чеським журналістам дозволили прослуховувати телефони

02.08.2011, 02:53

У Чехії набули чинності нові поправки закону про цензуру, згідно з якими місцевим ЗМІ дозволяється публікувати інформацію, отриману шляхом прослуховування телефонів політиків.

Щоправда, зазначають юристи, оприлюднити можна лише ті дані, які «служать інтересам суспільства». Приміром, дозволяється публікувати здобуту будь-яким способом інформацію про випадки корупції та інших злочинів, скоєних посадовими особами. Лише у цьому разі журналісти можуть не боятися яких-небудь покарань за «розголошення конфіденційної інформації».

Однак не варто думати, що після набуття чинності нової поправки у чеських ЗМІ розв'язані руки, і вони можуть робити все, що захочуть. Журналістам, як і раніше, забороняється публікувати інформацію, пов'язану з поточними кримінальними розслідуваннями. Крім того, поправка посилює покарання за розголошення особистих даних жертв насильства будь-якого характеру. У законі окремо обумовлено, що особливим привілеєм в цьому плані користуються вагітні жінки та інваліди. Іншими словами, якщо у ЗМІ з'явиться інформація з вказівкою особистих даних інваліда та вагітної жінки, які зазнали насильства, журналістам буде загрожувати більш суворе покарання, ніж у тому випадку, якщо вони напишуть про осіб, які у ці категорії не потрапляють. Те ж саме стосується і дітей. Згідно з новими поправками, їхнє приватне життя є недоторканим для ЗМІ.

Нагадаємо, перша версія закону про цензуру була прийнята чеським парламентом у квітні 2009 року і викликала бурхливий протест з боку місцевих і зарубіжних журналістів, які працюють у Чехії. ЗМІ визнали закон занадто суворим і почали в один голос сурмити, що влада заважає їм працювати. Найбільше журналісти обурювалися непомірно суворим, з їхньої точки зору, покаранням за порушення цензури.

Публікація конфіденційної інформації могла загрожувати представникам ЗМІ п'ятьма роками в'язниці або штрафом у три мільйони чеських крон. Нинішня поправка, до речі, ці покарання не скасовує і не пом'якшує. Журналісти побоюються, що у підсумку чеські ЗМІ все одно прийдуть до «британського варіанту».

ForUm

Liked the article?
Help us be even more cool!