ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Чернігівський суд звільнив підозрюваного, на якого Лукашенко готовий обміняти журналіста Шаройка

04.10.2019, 13:00
Юрій Політика, фото – Радіо Свобода
Юрій Політика, фото – Радіо Свобода

3 жовтня Новозаводський районний суд Чернігова звільнив з-під варти громадянина Білорусі Юрія Політику обвинуваченого в збиранні секретної інформації на користь іноземної держави. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на білоруську службу Радіо Свобода.

Як повідомив адвокат обвинуваченого Тарас Гаралюк, цього року в серпні суд уже ухвалив рішення про можливість звільнення Юрія Політики під певні обмеження за умови сплати застави в розмірі 576,3 тис. гривень. Проте, додав адвокат, застави за Політику не виплачували. 

“Він звільнений під особисті зобов'язання”, – повідомив Тарас Гаралюк. За його словами, процес у цій справі триватиме, і його підзахисний мусить з'являтися на засідання за викликом суду.

На запитання, в якій країні громадянин Білорусі має перебувати, Гаралюк відповів: “Він може жити, де хоче, з правом виїзду, куди хоче”.

Тим часом, повідомляє Укрінформ, міністр закордонних справ України Вадим Пристайко натякнув, що 4 жовтня очікуються позитивні новини в справі засудженого в Білорусі за шпигунство українця Павла Шаройка.

“Завтра буде поступка. Завтра буде те, про що засоби масової інформації з радістю зможуть повідомити”, – сказав Пристайко в ефірі програми “Право на владу” каналу “1+1”.

Як відомо, 4 жовтня в Житомирі проходить пленарне засідання Другого форуму регіонів України й Білорусі за участю Володимира Зеленського та Олександра Лукашенка.

Як повідомляв ІМІ, 26 вересня 2019 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий вирішити на взаємній основі питання з помилуванням засудженого в Білорусі за шпигунство українського журналіста Павла Шаройка і обвинуваченого в Україні білоруського громадянина Юрія Політики.

17 листопада 2017 року стало відомо, що в Білорусі затримали журналіста Українського радіо Павла Шаройка за підозрою в шпигунстві.

20 листопада 2017 року офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин заявив, що Павло Шаройко зізнався, що є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям у званні полковника, а також створив агентурну мережу. 

Головне управління розвідки Міністерства оборони України (ГУР МО) спростувало інформацію КДБ Білорусі щодо причетності затриманого на території Білорусі українського журналіста Павла Шаройка. 

21 листопада 2017 року Національна суспільна телерадіокомпанія України заявила, що не співпрацює зі спецслужбами. 

У 2017 році в Україні затримали білоруського громадянина Юрія Політику, якого звинуватили у шпигунстві на користь іноземної держави. 

5 жовтня 2018 року голова Комітету державної безпеки Білорусі Валерій Вакульчик повідомив про неможливість обміну Шаройка на білоруса Юрія Політику, але в Білорусі розглядається питання помилування Шаройка.

Liked the article?
Help us be even more cool!