ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Частина онлайн-медіа України ретранслює позицію кремлівських чиновників, а не роз’яснює її — експерт ІМІ

24.11.2023, 12:37
Леся Луцюк
Фото - National media talk 2023
Фото - National media talk 2023

Частина українських онлайн-медіа часом ретранслюють позицію кремлівських чиновників без роз’яснення контексту.

Про це розповів керівник відділу аналітики Інституту масової інформації Дмитро Баркар в ефірі Громадського радіо, коментуючи дослідження про недостовірність більшості новин в онлайн-медіа України з російських джерел. 

“Частина наших онлайн-медіа замість того, щоб роз’яснювати позицію ворога, напряму транслює думки російських чиновників, політиків, російського диктатора й дає це цитатою прямо в заголовок. Це виглядає вже не як роз’яснення й інформування про позицію ворога, а як її ретрансляція”, — розповів Дмитро.

Він зазначив, що українським медіа при наданні інформації з російських джерел варто опиратися на перехресну перевірку. А під час роботи над матеріалом редактори стрічок новин можуть окреслювати рівень правдивості в різних формах — подія відбулася точно чи ймовірно. 

“Ми бачимо, що кажуть пересічні громадяни, пропагандисти, яку позицію займає влада ворога. Десь на перехресті цих трьох потоків ми можемо побачити якусь частинку правди або підвищити для себе розуміння ймовірності події”, — зауважив експерт ІМІ. 

Також Дмитро розповів, що практично всі російські джерела чи медіа скомпрометовані поширенням пропаганди, дезінформації, неточної чи перекрученої інформації в той чи інший час, тою чи іншою мірою. “Це стосується всіх медіа, які перебувають на території Росії, підконтрольні Кремлю, владі, незалежно від форм їхньої власності”, — додав він. 

Нагадаємо, нещодавно у дослідженні “Недостовірно про окупантів. Російські джерела в українських медіа” Дмитро Баркар зауважив, що українські редакції в прагненні додати рис до негативного образу Росії недопрацьовують публікації і ретранслюють меседжі кремлівської пропаганди. 

Під час моніторингу не виявили новин з російськими джерелами на трьох сайтах — “Бабель”, Liga.net та Інтерфакс-Україна. Водночас, “Українська правда” регулярно використовує перехресну перевірку інформації з російських джерел для підвищення рівня достовірності.

Liked the article?
Help us be even more cool!