ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Більшість новин в онлайн-медіа України з російських джерел є недостовірними – дослідження ІМІ

22.11.2023, 16:26
Дмитро Баркар
Фото – njmrt.org
Фото – njmrt.org

Новини в онлайн-медіа України з російських джерел є не досить достовірними, свідчать результати дослідження ІМІ. Більша частина новин, що потрапили до вибірки моніторингу, посилаються на скомпрометовані поширенням пропаганди та дезінформації джерела. 

Крім того, редакції нехтують перехресною перевіркою інформації з кількох джерел для підвищення рівня достовірності. Таку перевірку регулярно робить лише “Українська правда”.

Узагальнені посилання на джерела найчастіше використовують Obozrevatel, “24 канал”, ТСН та “Кореспондент.net”.

Новин без посилання на джерела, що є грубим порушенням журналістських стандартів, найбільше на сайтах Obozrevatel та “24 канал”, які до того ж розміщують найбільшу кількість новин з російських джерел.

Найпопулярніша тема новин з російських джерел в онлайн-медіа України – атаки безпілотників по території Росії. Переважна більшість новин з посиланням на російські джерела має негативну тональність, іноді іронічну і змальовує країну-агресорку як тоталітарну та вкрай непривабливу, а військо окупантів – як збіговисько недолугих, часто схильних до криміналу індивідів.  Але час від часу редакції в прагненні додати рис до негативного образу Росії недопрацьовують публікації і ретранслюють меседжі кремлівської пропаганди.

Водночас під час моніторингу не виявлено новин з російськими джерелами на трьох сайтах – “Бабель”, Liga.net та Інтерфакс-Україна.

*Моніторинг проведено 14–15 жовтня 2023 року у 22 популярних інтернет-медіа: “Громадське”, “Суспільне”, ZN.UA, “Українська правда”, “Еспресо”, Укрінформ, “Бабель”, Liga.net, NV, LB.ua, РБК-Україна, “Гордон”, Цензор.Нет, Інтерфакс-Україна, ТСН, “Кореспондент.net”, “Рубрика”, Zaxid.net, “Фокус”, УНІАН, “24 канал”, Obozrevatel.

Liked the article?
Help us be even more cool!