ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Білоруський журналіст, що покинув країну через переслідування, розповів, як потрапив до України

14.03.2023, 12:03
Фото – Суспільне Тернопіль
Фото – Суспільне Тернопіль

Білоруський журналіст, співробітник правозахисної організації “Вясна” Андрій Мядвєдєв покинув свою країну через переслідування з боку органів КДБ. З липня 2021 року він живе в Україні, а нещодавно переїхав з Києва до Тернополя, повідомляє Суспільне.

У Тернополі він продовжує працювати, готуючи матеріали для польського радіо “W.net”.

Андрій Мядвєдєв живе в Україні з липня 2021 року. До цього був редактором видання “Полеськая весна” та співпрацював з телеканалом “Белсат”. Також працював у правозахисній організації “Вясна”, керівником якої є білоруський політв’язень Олесь Біляцький. 

Як розповів Андрій, він документував порушення прав людини в Білорусі, зокрема в місті Мозир.

“Багато тих, яких затримали під час протестів у серпні 2020 року, – їх там били, вони були травмовані. Я особисто, як представник правозахисного центру “Весна”, мав допомагати людям виїжджати з Білорусі”, – розповів журналіст.

Він зазначив, що знав про те, що за його діяльністю стежать органи КДБ: “Я сам живу в місті Речиця. А за 70 кілометрів від Речиці – Мозир. Я якраз був там, відбувався суд, і я його висвітлював. Поряд місто Калинковичі, я там народився і на той момент перебував там, у квартирі моєї матері. І вони до мене в цю квартиру прийшли 16 липня”.

Андрій Мядвєдєв розповів, що під час обшуку у квартирі в нього забрали телефон та комп’ютер, а його самого забрали на допит, вимагаючи пароль до телефона.

“Вони вимагали, щоб я записав “покаяльне” відео, що я “помилявся”, не те робив, що треба. Що мені крутили руки, заламували, казали, що буде гірше, м’яко натякали, що, мовляв, у тебе є донька, родичі. Я вирішив, що якщо є шанс потрапити на свободу, то з мене буде більше користі, ніж якби я опинився в їхніх тюрмах. Я їм записав це відео”, – розповів він.

Вийшовши на волю, Андрій вирішив покинути Білорусь та потрапив до України, де, каже, йому допомогли друзі.

“Коли я потрапив в Україну, мене прихистив, є такий у Чернігові, Освітній дім прав людини. Я звернувся до них і деякий час у них там жив. Мені запропонували роботу на цьому радіо, на якому я до цього часу працюю. Пішли якісь засоби для існування, і я вже почав легалізацію в Україні як журналіст”, – зазначив він.

Радіо “W.net”, матеріали для якого готує Андрій Мядвєдєв, виходить в ефір з Польщі. Раніше, розповів журналіст, він працював з Київської студії.

“До 24 лютого в Києві діяла студія наша орендована. В нас були звукорежисери, ціла редакція – до 10 людей. Більша частина – це були білоруси”, – сказав він.

Зараз журналіст працює дистанційно, в ефір виходить з Тернополя. Висвітлює події, які відбуваються в Україні. Зараз це війна. “Я коротко розказую, що відбулося за минулу добу. Чи є якісь обстріли, події на фронті. Потім в ефір ідуть різні теми”, – сказав журналіст.

За словами Андрія, він раніше приїжджав у Тернопіль у гості до друзів. А зараз місто стало йому рідним. А Україна – другою домівкою. 

“По-перше, тут дуже файні люди. Вони мені допомагали, навіть незнайомі люди. Потім я познайомився з правозахисниками, яким небайдуже до нашої білоруської теми”, – зазначив журналіст.

Як повідомляв ІМІ, 3 березня в Білорусі очільника правозахисного центру “Вясна” та лауреата Нобелівської премії миру 2022 року Олеся Біляцького засудили до 10 років позбавлення волі. Його визнали винним у “контрабанді організованою групою” та “фінансуванні групових дій, які грубо порушують громадський порядок”.

Олеся Біляцького затримали 14 липня 2021 року. Центр “Вясна” заявив, що їхнє переслідування є політично мотивованим, оскільки організація веде лише мирну діяльність щодо захисту прав людини і основних свобод у Білорусі, гарантованих як конституцією країни, так і міжнародними нормами у сфері прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!