ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисний центр "Вясна" заявив, що попри тиск не припинить свою діяльність

15.07.2021, 10:38
Фото – Вясна
Фото – Вясна

Білоруський правозахисний центр “Вясна”, керівника якого Олеся Біляцького затримано 14 липня, заявляє, що центр не припинить своєї правозахисної діяльності.

Відповідну заяву оприлюднено 14 липня на сайті центру.

Центр “Вясна” заявляє, що їхнє переслідування є політично мотивованим, оскільки організація веде лише мирну діяльність щодо захисту прав людини і основних свобод у Білорусі, гарантованих як Конституцією країни, так і міжнародними нормами у сфері прав людини.

“Будь-який тиск і переслідування членів нашої організації за ведення такої діяльності є політично мотивованим переслідуванням, які мають на меті знищення нашої організації і загалом – свободи асоціацій у Білорусі. Ми впевнено заявляємо, що істинним мотивом переслідування є наша спільна з усією правозахисною спільнотою Білорусі безкомпромісна боротьба за утвердження і просування прав людини й демократичних цінностей, проти тортур і жорстокого, нелюдського, такого, що принижує, поводження, а також наші дії на захист права на життя, на свободу вираження думок і мирних зібрань, зокрема зараз, в умовах глибокої кризи після президентських виборів 2020 року”, – йдеться в заяві.

Центр “Вясна” висловив “рішучий протест” із приводу чергової хвилі репресій щодо членів організації і громадянського суспільства Білорусі загалом і заявив, що не припинить своєї правозахисної діяльності.

Організація вимагає негайно звільнити затриманих членів “Вясни”: Валентина Стефановича, Володимира Лабковича, Андрія Полуду, Сергія Сиса, Олену Лаптенок, Олега Мацкевича, Ігоря Казмерчака та інших правозахисників і активістів. 

Також вимагають звільнити з-під варти членів їхньої організації Марфу Рабкову, Андрія Чепюка, Леоніда Судаленка і Тетяну Ласицу.

“Ми вимагаємо припинити репресії в країні й звільнити всіх політичних в'язнів. Ми закликаємо міжнародні організації та правозахисників усіх країн висловити свій рішучий протест проти тривалого грубого порушення прав людини й переслідування правозахисників у Білорусі”, – йдеться в заяві.

Як повідомляв ІМІ, 14 липня по всій Білорусі відбулися масові обшуки та затримання активістів, правозахисників та журналістів. Зокрема, обшуки відбулися в офісах щонайменше 13 громадських організацій, серед яких правозахисний центр “Вясна”, Білоруська асоціація журналістів, благодійний проєкт “Імена”, рух “За свободу”, Центр правової трансформації Lawtrand, Білоруський Гельсінський комітет, Асоціація білорусів світу “Батьківщина”, “Гендерні перспективи”, Офіс європейської експертизи й комунікацій, Союз білоруських письменників, Білоруський народний фронт, Центр економічних досліджень BEROC.

Liked the article?
Help us be even more cool!