ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Білорусі до 10 років ув’язнення засудили очільника правозахисного центру "Вясна"

03.03.2023, 14:30
Фото – Вясна
Фото – Вясна

У Білорусі очільника правозахисного центру “Вясна” та лауреата Нобелівської премії миру 2022 року Олеся Біляцького засудили до 10 років позбавлення волі. 

Такий вирок ухвалив 3 березня Ленінський районний суд Мінська, повідомляється на сайті правозахисної організації “Вясна”.

Окрім Біляцького вироки ухвалили ще трьом правозахисникам. Усіх їх визнали винними в “контрабанді організованою групою” та “фінансуванні групових дій, які грубо порушують громадський порядок”.

Так, заступника голови “Вясни” та віцепрезидента FIDH (International Federation for Human Rights) Валентина Стефановича засуджено до дев'яти років позбавлення волі; координатора кампанії “Правозахисники за вільні вибори” Володимира Лабковича – до семи років; правозахисника “Вясни” Дмитра Соловйова – восьми років (заочно).

Під час ухвалення вироку руки правозахисників були в кайданках за спиною. Правозахисники своєї провини не визнали. 

Напередодні ухвалення вироку міжнародні правозахисні організації виступили з вимогою звільнити правозахисників і зняти з них усі звинувачення. Увечері 2 березня в польських містах Варшаві та Гданську відбулись акції солідарності з політв'язнями.

Згідно з версією обвинувачення, правозахисники, “діючи в складі організованої групи з 4 квітня 2016 року по 14 липня 2021 року, за умови використання на території Білорусі для протиправної діяльності та фінансування “Вясни” та інших організацій перераховували отримані від різних структур і фондів гроші на банківські рахунки підконтрольної їм іноземної організації. Потім за допомогою інших осіб, діючи за єдиним умислом, забезпечили незаконне переміщення через митний кордон Євразійського економічного союзу грошових коштів, які перебувають на території Литовської Республіки у великому розмірі на загальну суму… не менш ніж 201 тисяча євро та 54 тисяч доларів США”. 

Згідно з матеріалами справи, “вони у вказаному складі, а також з іншими особами умисно готували громадян до участі в групових діях, які грубо порушують громадський порядок, а також фінансування та матеріальне забезпечення таких дій під прикриттям правозахисної та благодійної діяльності”.

Як повідомляв ІМІ, Нобелівську премію миру 2022 року цього року присуджено українській правозахисній організації “Центр громадянських свобод”, білоруському правозахиснику Олесю Біляцькому, російській правозахисній організації “Меморіал”.

Керівника білоруського правозахисного центру “Вясна” Олеся Біляцького затримали 14 липня 2021 року. Центр “Вясна” заявив, що їхнє переслідування є політично мотивованим, оскільки організація веде лише мирну діяльність щодо захисту прав людини і основних свобод у Білорусі, гарантованих як конституцією країни, так і міжнародними нормами у сфері прав людини.

Liked the article?
Help us be even more cool!