ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Білоруський вчений зашифрував фразу "Здохни, Путлер. Ні війні" в статті для московського університету

Фото – gazetaby.com
Фото – gazetaby.com

Білоруський вчений, доцент Карлового університету в Чехії Ілля Лемешкін зашифрував фразу “Здохни, Путлер. Ні війні” у своїй статті для російського журналу, який видає Московський державний інститут міжнародних відносин. Редактори видання опублікували статтю, а наклад розійшовся бібліотеками.

Про це вчений розповів білоруському виданню “Салідарність”.

Лемешкін написав у грудні 2022 року статтю “Скільки книг видав Ф. Скорина в Празі”, присвячену діячеві епохи Відродження Франциску Скорині. У ній вчений зашифрував акровірш – із двох ініціалів наприкінці статті та чотирьох лексем, які разом утворюють два речення: “Здохни Путлер. Ні війні. І. Л”.

Сам матеріал складається з 22 абзаців (відсилання до 2022 року, початку агресії Росії проти України).

У річницю повномасштабного вторгнення РФ в Україну, 24 лютого 2023 року, Лемешкін надіслав статтю до московського університету для подальшої публікації в журналі “Концепт: філософія, релігія, культура”. У червні 2023 року її опублікували на сайті журналу.

“Акровірш не вигадав Франциск Скорина. Ним користувалися ще в середньовіччі, часто для того, щоб приховати авторство. Наприклад, людина написала крамольний текст і не хотіла бути поміченою. У часи Скорини вже змінилася ситуація, акровіршем користувалися як маркером, за допомогою якого доводили свою освіченість. Завдання приховати авторство вже не було: навпаки, читач XVI століття акровірші шукав у текстах. Скорина ж першим використовував акровірш у друкованій книзі у східних слов'ян”, – розповів Лемешкін.

Після публікації статті на сайті московського журналу Лемешкін кілька місяців чекав, поки друкований наклад розішлють бібліотекам, щоб потім російській владі довелося попітніти, вилучаючи журнал.

Своєю публікацією автор хотів покарати журнал, що підтримує путінський режим. І розповісти про спосіб, за допомогою якого можна висловлюватися.

За словами Лемешкіна, “сучасних редакторів та цензорів не вчать читати тексти вертикально”.

“Таким чином я хотів показати, нагадати читачам у Росії та Білорусі, що існує вишуканий спосіб. Він допомагає висловити позицію навіть за умов тоталітарного режиму”, – сказав учений.

Після публікації статті Лемешкін отримав листа з Росії від читача, який відреагував на його акровірш. 

“Людина його побачила і відповіла мені таким же способом, подякувала за статтю”, – сказав вчений.

Акровірш – вірш, у якому перші літери кожного рядка, прочитувані згори вниз, утворюють слово або речення.

Liked the article?
Help us be even more cool!