ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Конференція з безпеки журналістів: комплексний підхід - передумова покращення ситуації зі свободою слова в Україні

06.02.2017, 11:41

Безпеку журналістів в Україні можна поліпшити шляхом змін у законодавстві та оперативнішого реагування з боку правоохоронних органів. На цьому наголошували спікери міжнародної конференції “Безпека журналістів як обов'язкова умова для вільних ЗМІ: свобода слова і громадський порядок”, яка відбулася 3 лютого у Києві, повідомляється на сайті ОБСЄ.

Журналісти, представники Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони, а також представники Генеральної прокуратури та судової влади обговорили конкретні пропозиції щодо вдосконалення правових гарантій діяльності журналістів та покращення спроможності суддів та прокурорів під час розгляду справ, пов’язаних із насильством проти журналістів.

“Як для свободи слова та медіа, так і для демократичного розвитку країни, надзвичайно необхідним є повсякчасне гарантування безпеки журналістів. Безкарність не повинна залишатися поширеним явищем”, – сказала представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

Координатор Проектів ОБСЄ в Україні, Посол Вайдодас Верба погодився, що для виконання журналістами їх важливої ролі захисників демократії, вони і самі мають почувати себе захищеними. “Для того, щоб журналісти були захищені, міжнародна спільнота та захисники прав журналістів наголошують на потребі у якісно прописаних законах та їх проактивному застосуванні”, сказав він.

Заступниця міністра внутрішніх справ України Анастасія Дєєва схвалила зусилля щодо зміцнення захисту журналістів з урахуванням теперішніх умов в Україні. “На жаль, сьогодні ми не можемо відтворити жодну модель за зразком європейських країн, яка б підходила до українських реалій. Нам потрібно щось унікальне. Тому ми просимо наших міжнародних партнерів допомогти нам створити унікальну українську модель задля покращення безпеки журналістів”, сказала вона.

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зауважив, що безпека і захист журналістів та працівників засобів масової інформації стала однією з головних міжнародних проблем, на жаль, маючи на це всі підстави. “У багатьох частинах Європи журналістів продовжують залякувати, погрожувати їм, позбавляти їх волі, і навіть вбивати при виконанні обов'язків через здійснення розслідувань, висловлювання власних думок чи надання звітів. Це призводить до самоцензури, страху і того, що журналісти покидають свою професію. І це шкодить будь-якому демократичному суспільству”, сказав він.

Захід було організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні у співпраці з Міністерством закордонних справ України, Офісом Ради Європи в Україні, ЮНЕСКО та Інститутом масової інформації.

Ця конференція є частиною позабюджетного проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні з конфліктно-чутливої журналістики. Вона спрямована як на підтримку журналістики, яка сприяє вирішенню конфліктів,  так і на підвищення фізичної безпеки журналістів.

Як повідомляв ІМІ, 3 лютого виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк заявила, що Рада з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова має хоча б один раз на квартал проводити публічне засідання. Це стимулюватиме слідчих до розслідування злочинів проти журналістів.

Фото - ОБСЄ/Олександр Косарев

Liked the article?
Help us be even more cool!