ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Австралія оштрафувала Meta на $14 мільйонів за замовчування збирання даних

Австралійський суд зобов’язав Meta Platforms сплатити кілька штрафів загальною сумою на 20 мільйонів австралійських доларів (14 мільйонів доларів США) за те, що корпорація збирала дані через застосунок, розрекламований як засіб захисту приватності, не повідомляючи про свої дії користувачам.

Про це пише Reuters.

Федеральний суд Австралії також наказав Meta відшкодувати Австралійській комісії з конкуренції й прав споживачів (АККПС), яка подала позов, 400 тисяч австралійських доларів процесуальних витрат (через свої дочірні компанії Facebook Israel і вже згорнутий застосунок Onavo).

Рішення суду поставить крапку в одному з юридичних протистоянь Meta в Австралії, пов’язаних з маніпулюванням даними користувачів і спричинених всесвітнім скандалом навколо використання цих даних компанією Cambridge Analytica під час виборів у США 2016 року.

Процес щодо позову Офісу омбудсмена Австралії з інформації проти Meta стосовно зв’язків компанії з Cambridge Analytica в країні досі триває.

Оголошений у середу вирок стосувався VPN-сервісу Onavo, який компанія (яка тоді ще називалася Facebook), пропонувала користувачам з початку 2016 до кінця 2017 року, рекламуючи його як засіб захисту приватних даних. Подібні сервіси приховують особу людини, приписуючи її комп’ютеру іншу онлайн-адресу.

Втім, Facebook за допомогою Onavo збирав інформацію про те, де, коли і як часто користувачі послуговуються застосунками у своїх смартфонах і які сайти вони відвідують, для планування власної реклами, зазначає суддя Венді Абрагам у тексті вироку.

"Оскільки компанія не надала належних попереджень щодо цього… десятки тисяч австралійських громадян були позбавлені можливості зробити свідомий вибір щодо збирання й використання їхніх даних перед завантаженням і/або використанням сервісу Onavo Protect", – пише Абрагам.

Вона додала, що суд міг оштрафувати корпорацію й на сотні мільярдів доларів, оскільки австралійці завантажили застосунок 271 220 разів, а закон про права користувачів передбачає 1,1 мільйона австралійських доларів штрафу за кожне порушення, але "ці випадки можна розглядати як єдину лінію поведінки".

На штраф погодилися обидві сторони позову, але така сума стягнення буде "досить відчутною, щоб її не можна було списати як прийнятну витрату на ведення бізнесу", пише суддя.

У своїй заяві Meta (чий тогорічний прибуток становив 116 мільярдів доларів США), повідомила, що ніколи не прагнула ввести клієнтів в оману й "протягом останніх кількох років розробила інструменти, які надають користувачам більше прозорості й контролю над використанням їхніх даних".

В АККПС підтвердили, що ознайомилися з цією заявою; голова комісії Джина Касс-Ґоттліб зазначила, що австралійські споживачі мають право на свідомий вибір щодо використання їхніх даних на основі прозорої інформації.

Liked the article?
Help us be even more cool!