ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Аваков повідомив, що слідчі перевіряють, чи порушив "Миротворець" закон

30.05.2016, 15:52

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що після публікацій сайтом “Миротворець” списків українських та іноземних журналістів, які отримали так звану “акредитацію” в “ДНР”, слідчі в рамках порушеної кримінальної справи за ст. 182 КПК перевіряють, чи був порушений закон про персональні дані. Про це він сказав в інтерв’ю Укрінформу, повідомляє “Детектор медіа”.

Міністр також повідомив, що Нацполіція розслідуватиме факт будь-якої погрози журналістам, які могли надійти після публікацій “Миротворця”,  з боку громадян України. За словами Арсена Авакова, правоохоронці діятимуть превентивно і швидко  як тільки отримають такі факти.

Водночас очільник МВС повідомив у відповідь на питання, чи обіцяв він після зустрічі з послом ЄС Яном Томбінським і послом ФРН Крістофом Вайлем видалити списки журналістів з сайту “Миротворець”, що не може впливати на цей сайт, але у нього є своя особиста оцінка ситуації.

“Не як держслужбовець, а як політик, який займається МВС, я висловив свою точку зору, що тут є дві сторони медалі. Так, є питання безпеки, і якби я був головним редактором “Миротворця”, то не публікував би ці списки. Але є питання етичне, а є питання законності. Журналісти, які відвідали Україну, заїхавши в неї через Російську Федерацію, порушили українські закони. А ті, хто зайшов через український кордон, мали на це право”, сказав він.

Також Аваков зняв з себе відповідальність за ризики журналістів, які змушені були “акредитуватися” в “ДНР”, заявивши, що це – їх вибір.

“Ще один момент: журналісти, отримуючи акредитацію у Гіркіна і Безлера з товаришами, не боялися надавати свої персональні дані визнаним терористам, а тепер переживають, що це стало комусь відомо? Ну, соррі, у нас тут така ситуація, я не можу керувати всіма емоціями в цій країні. І ніхто не може. Це був вибір журналістів”, сказав Арсен Аваков.

Як пише видання, при цьому міністр виявив гарну обізнаність у діяльності “Миротворця”, хоча вдруге заперечив, що не може впливати на сайт.

“І тут не треба звинувачувати "Миротворець" він за півтора року роботи на ниві контрпропаганди зробив досить багато. І те, що вони хакнули базу ДНР/ЛНРівців на 7 терабайт і передали нашим спецслужбам, – теж правда. Причому це було не вперше. Так, вони вдалися до такого юнацького максималістського вчинку. Але реальність така, що я не можу сказати всім радикально налаштованим людям: "Не робіть того чи цього", і мене всі послухають…”, сказав міністр.

Як повідомляв ІМІ, 24 травня сайт центру “Миротворець” опублікував втретє список із прізвищами 293 іноземних журналістів, акредитованих в так званій “ДНР”.

24 травня Комітет із захисту журналістів звернувся до Президента України Петра Порошенка із відкритим листом, в якому засудив дії сайту “Миротворець” відносно журналістів та висловив обурення ставленням українських високопосадовців до оприлюднення сайтом списків з даними тисяч журналістів.

24 травня голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський та Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль зустрілися з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим і закликали вжити заходів щодо безпеки журналістів, які постраждали від звинувачень центру “Миротворець” у співпраці із сепаратистами на основі списків так званої “акредитації” журналістів у “ДНР”.

Вперше “Миротворець” оприлюднив список із понад 4 тисяч особистих даних журналістів, які отримували так звану “акредитацію” в збройному угрупованні “ДНР”, 7 травня.

11 травня журналісти українських та закордонних ЗМІ, а також представники українських та міжнародних медіа-організацій звернулися до сайту “Миротворець” з вимогою негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані журналістів, які отримали в самоназваних “ДНР/ЛНР” “акредитацію”. Та закликали владу порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, здійснення тиску та погроз журналістам, які зазначені у списку.

11 травня прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

11 травня український журналіст-фрілансер Роман Степанович заявив про погрози від невідомих, які почали надходити після оприлюднення сайтом “Миротворець” списку з даними журналістів, які отримали “акредитацію” “ДНР”.

13 травня Центр дослідження ознак злочину проти національної безпеки України “Миротворець” заявив про закриття однойменного сайту, на якому опублікував персональні дані журналістів, що отримали “акредитацію” в так званих “ДНР/ЛНР”.

16 травня народний депутат, радник голови МВС Антон Геращенко звернувся до міністра внутрішніх справ, генпрокурора і голови СБУ з проханням закрити кримінальне провадження за фактом публікації на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів.

19 травня колектив Центру “Миротворець” заявив про відновлення найближчим часом функціонування сайту.

20 травня сайт Центру “Миротворець” вдруге оприлюднив оновлений список журналістів, які отримали “акредитацію” в угрупованні “ДНР”.

Liked the article?
Help us be even more cool!