ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Асєєв презентував у Львові книгу про своє перебування у полоні

28.08.2021, 10:00
Станіслав Асєєв. Фото - Укрінформ
Станіслав Асєєв. Фото - Укрінформ

Журналіст, колишній політв’язень Кремля Станіслав Асєєв презентував 27 серпня у Львові свою книгу “Світлий шлях”: історія одного концтабору”, у якій він розповідає про своє перебування в ув’язненні у Донецьку у проросійських бойовиків, повідомляє Радіо Свобода.

“Це просто книжка про людину, чим вона є, ким, нащо здатна. Єдиною розвагою, коли я потрапив у підвал, було ходити від стіни до стіни, і це купа часу, щоб створити щось у голові. У підвалі був цілодобовий нагляд, коли почав записувати свої, то прийшла охорона і прочитала, показала адміністрації. Я розумів, що щодня можуть ці рукописи забрати. Писав абстрактно, вони спеціально провели обшуки і прочитали кожну сторінку, заборонили писати, забрали всі матеріали. Я свої тексти повторював у голові, як молитву. Так і писав свою книгу. Коли опинився в СІЗО в Донецьку, то там уже міг писати. Потім була колонія і десь 50-60% книги написав там. Потім уже на свободі дописав”, – розповів Асєєв.

Під час презентації Асєєв розповів про катування людей у Донецьку на території артцентру “Ізоляція”, який отримав назву від ізоляційного заводу. Нині це, по суті, концтабір.

“Мене і ще 10 людей спустили у підвал і там я почав бачити, як система працює. Коли двері відкриваються, мусиш зіскочити, одягнути пакет і стояти лицем до стіни. Щодня катували людей. Я почав розуміти, що це концентраційний табір, людей використовували, як рабів для праці. Почав розуміти, що це «унікальне» місце зі знаком мінус. Це місце нагадує концентраційний табір. Мене навчили в «Ізоляції» нічого не забувати і не пробачати. Це навряд чи колись забудеться”, – говорить Асєєв.

Він вперше відвідав Львів. Саме тут торік вийшла книжка “Світлий шлях”: історія одного концтабору” у “Видавництві Старого Лева”.

Станіслава Асєєва було звільнено у грудні 2019 року у рамках обміну полоненими.

Цьогоріч письменник, журналіст, колишній бранець угруповання «ДНР» Станіслава Асєєва нагороджений Шевченківською премією в галузі публіцистики та журналістики за збірку текстів «В ізоляції».

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня 2019 року Станіслав Асєєв був звільнений у межах обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року. Бойовики “ДНР” звинувачували його в шпигунстві та утримували з 2017 року.

До затримання бойовиками Асєєв співпрацював з низкою українських медіа, зокрема з Радіо Свобода, перебуваючи в окупованому Донецьку. Писав статті для проєкту “Радіо Донбас.Реалії” під псевдонімом Станіслав Васін.

У 2018 році Радіо Свобода видало збірку есеїв Станіслава Асєєва “В Ізоляції” про життя на окупованій території Донбасу, які він писав із січня 2015 до травня 2017 року для Радіо Свобода, “Тижня”, “Української правди” та “Дзеркала тижня”.

Станіслав Асєєв почав писати книжку про пережите в полоні. Фрагменти спогадів опублікувало Радіо Свобода.

9 березня 2021 року Станіслав Асєєв став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року в номінації “Журналістика і публіцистика” за книжку “В ізоляції”.

Liked the article?
Help us be even more cool!