ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Асєєв став лауреатом Шевченківської премії за книжку "В ізоляції"

09.03.2021, 14:33
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода
Фото – Сергій Нужненко / Радіо Свобода

Письменник, журналіст і колишній бранець угруповання “ДНР” Станіслав Асєєв став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка 2021 року в номінації “Журналістика і публіцистика” за книжку “В ізоляції”, повідомляє Радіо Свобода

Лауреатів премії 9 березня оголосив Шевченківський комітет.

“Цього року в номінації “Журналістика і публіцистика” перемогла книжка про людину, яка у своїй авторській молитві пише: “Боже, зроби так, аби мені було небайдуже”. Цей автор дуже тісно пов’язаний з Донецьком. Цей автор писав і пише про те, про що інщі мовчали, бо не могли або не хотіли говорити, кожен зі своїх причин. Цей автор, перебуваючи в епіцентрі, цьому оці торнадо, пише і надає нам усім голос свідка. І цей автор показує себе як дуже зваженого публіциста. Станіслав Асєєв 31 місяць провів у полоні на території окупованого Донецька”, – сказала, представляючи переможця в номінації, Ірина Славінська, членкиня комітету, продюсерка Радіо Культура.

Книжка, яка документує перші місяці російської окупації Донецька, – збірка репортажів Станіслава Асєєва “В ізоляції”, вийшла за підтримки Радіо Свобода в Україні 2018 року, коли Асєєва ще утримували в полоні бойовики.

Церемонія нагородження відбудеться в травні в Каневі (орієнтовно 22 травня, в день перепоховання Тараса Шевченка), повідомили в Шевченківському комітеті. Перенесення церемонії пов'язане з пандемією коронавірусного захворювання COVID-19.

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня 2019 року Станіслав Асєєв був звільнений у межах обміну утримуваними особами на Донбасі 29 грудня 2019 року. Бойовики “ДНР” звинувачували його в шпигунстві та утримували з 2017 року.

Станіслав Асєєв почав писати книжку про пережите в полоні. Фрагменти спогадів опублікувало Радіо Свобода.

До затримання бойовиками Асєєв співпрацював з низкою українських медіа, зокрема з Радіо Свобода, перебуваючи в окупованому Донецьку. Писав статті для проєкту "Радіо Донбас.Реалії" під псевдонімом Станіслав Васін.

У 2018 році Радіо Свобода видало збірку есеїв Станіслава Асєєва “В Ізоляції” про життя на окупованій території Донбасу, які він писав із січня 2015 до травня 2017 року для Радіо Свобода, “Тижня”, “Української правди” та “Дзеркала тижня”.

Liked the article?
Help us be even more cool!