ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Associated Press звільнило репортера через неправдиву інформацію про атаку росіян – The Washington Post

22.11.2022, 12:33
Фото - Омар Маркес/Getty Images
Фото - Омар Маркес/Getty Images

У понеділок видання "Associated Press" звільнило репортера з нацбезпеки за те, що минулого тижня той навів неправдиву інформацію про ракетний удар на території Польщі. Через цей матеріал широкого розголосу набула неправдива новина й наратив про те, що за інцидент нібито відповідальна Росія, пише The Washington Post.

Після короткого розслідування 35-річного Джеймса Лапорту звільнили. Це підтвердили співробітники видання в розмові з Washington Post.

Під час вибуху, що стався 15 листопада в Пшеводуві, польському селі поблизу кордону з Україною, загинули двоє людей. За кілька годин Associated Press опублікувало новину, у якій ішлося, що неназваний "високопосадовець з американської розвідки повідомив, що російські ракети вдарили по країні-члену НАТО – Польщі – унаслідок чого загинуло двоє людей".

Виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності. Згодом посадовці в Польщі та Євросоюзі висловили припущення, що одна ракета, випущена українськими військовими, збилася з курсу, перетнула кордон і впала на території Польщі.

Втім, перша новина від АР, яку було надіслано тисячам видань у всьому світі, натякала на нову, зловісну ескалацію вторгнення Росії в Україну. Польща є членом НАТО, і російський напад на її територію міг спровокувати військову відповідь від Заходу згідно з положеннями організації про взаємний самозахист. Інші ЗМІ швидко поширили цю новину.

Наступного дня АР замість матеріалу з цитатою неназваного американського посадовця опублікувала примітку-уточнення. В ній ішлося, що анонімне джерело помилялося та "подальші повідомлення показали, що ракети були виготовлені в Росії та, найімовірніше, запущені Україною з метою відбиття російської атаки". Про звільнення Лапорти вперше стало відомо в понеділок увечері – про нього написало видання "Daily Beast".

Лапорта відмовився давати коментар щодо свого звільнення. Він колишній американський морпіх з досвідом служби в Афганістані. Почав працювати в АР у квітні 2020, а до того кілька років був репортером-фрилансером. На сторінках видання він висвітлював військові питання та питання національної безпеки.

Керівництво Associated Press не згадує про Лапорту як про автора новини. У своїй заяві речниця видання Лорен Істон зазначила, що "чіткі редакційні стандарти й практики є наріжним каменем місії АП як незалежного інформаційного видання. Щоб упевнитися, що наші репортажі є правдивими, чесними та спираються на факти, ми дотримуємося й стежимо за дотриманням цих стандартів, зокрема це стосується посилань на анонімні джерела. Коли наші стандарти порушено, ми повинні вжити необхідних заходів, щоб захистити доброчесність матеріалу. Ці рішення є нелегкими для нас і приводом для них є не поодинокі інциденти".

Внутрішнє листування АР, яку бачили Washington Post, свідчить, що в процесі роботи над помилковим повідомленням відбулися певна плутанина й непорозуміння.

Лапорта поділився ремаркою від американського посадовця в електронному повідомленні близько 1:30 дня за Східним часом. Редактор одразу запитав, чи АР може публікувати новину, спираючись на цю ремарку, "чи нам потрібне підтвердження від іншого джерела і/або Польщі".

У процесі дискусії друга редакторка сказала, що "голосує" за те, щоб опублікувати новину, й додала: "Не думаю, що американський розвідник може помилятися щодо таких речей".

Втім, за твердженням співробітника Associated Press, обізнаного щодо ширших обговорень новини, які точилися того дня, Лапорта також повідомив своїм редакторам, що один з менеджерів видання вже перевірив його джерело інформації. Через це в решти команди склалося враження, що джерела матеріалу вже погоджено з керівництвом. Редактор, про якого говорив Лапорта, дійсно "дав добро" на попередні репортажі з посиланням на його джерело, але щодо новини про ракети не висловлювався.

Істон стверджує, що організація не планує жодних дисциплінарних заходів щодо редакторів.

Liked the article?
Help us be even more cool!