ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд закрив провадження у справі про незаконність реорганізації Довженко-Центру

Північний апеляційний господарський суд Києва закрив провадження у справі про визнання незаконним наказу Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру.

Про це повідомляється на сайті Довженко-Центру.

“Підтримати апеляцію Держкіно, але не скасувати рішення господарського суду про незаконність реорганізації, а взагалі закрити провадження. Повного тексту рішення ще немає, але одне з обґрунтувань – непідсудність справи господарському суду”, – зазначає Довженко-Центр.

Там додали, що суд поцікавився, кому підпорядковується у своїй діяльності Держкіно. “На що адвокат Держкіно заявив, що Держкіно є повноцінним центральним органом виконавчої влади і самостійно визначає, що йому робити і які рішення ухвалювати. Хоча в положенні про Державне агентство з питань кіно чітко зазначено, що діяльність Держкіно спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, а координацію роботи Держкіно забезпечує Міністр Кабінету Міністрів України”, – зазначили у Довженко-Центрі і назвали цей діалог “фарсом”.

“Таке рішення суду аж ніяк не означає, що наказ №100 від 05.08.2022 був законним і підлягав виконанню, а суд першої інстанції помилився в своєму рішенні. На превеликий жаль, воно може вказувати на ймовірну залежність судової системи”, – зазначили у Довженко-Центрі.

Що було раніше

Як повідомляв ІМІ, 17 серпня 2022 року стало відомо, що Держкіно, якому в управління передали Довженко-Центр, видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. Центр вважає таке рішення фактичною ліквідацією та подав до суду на Держкіно з вимогою визнати незаконним та скасувати наказ про “реорганізацію”.

Низка культурних інституцій виступила проти реорганізації Довженко-Центру. 

15 листопада 2022 року Держкіно тимчасово зупинило дію наказу про реорганізацію Довженко-Центру до завершення повного аудиту його діяльності та обрання нового керівника.

30 червня 2023 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно визнало такими, що втратили чинність, накази від 5 серпня 2022 року про реорганізацію державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” та про передання повноважень до державної установи “Науковий центр кінематографії України”.

2 травня 2023 року Господарський суд Києва розпочав розглядати по суті справу за позовом Довженко-Центру щодо Державного агентства з питань кіно.

12 червня 2023 року Господарський суд Києва визнав незаконним наказ Держкіно про реорганізацію Довженко-Центру.

Liked the article?
Help us be even more cool!