ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Апеляційний суд у Росії розгляне скаргу на вирок засудженому Максиму Буткевичу

29.06.2023, 18:00
Фото – фейсбук Максим Буткевич
Фото – фейсбук Максим Буткевич

Апеляційний військовий суд у Московській області розгляне скаргу на вирок військовослужбовцю, правозахиснику Максиму Буткевичу, якого псевдосуди ОРДЛО незаконно засудили до 13 років позбавлення волі. 

Про це “Ґратам” повідомив адвокат Леонід Соловйов.

Верховний псевдосуд так званої “ЛНР” прийняв апеляційну скаргу на вирок, що означає, що він не набув чинності. 

У скарзі захисник посилався на публікацію “Ґрат” про те, що Буткевич не міг бути в Сєвєродонецьку 4 червня 2022 року. Цього дня, стверджує слідство, він нібито вистрілив із гранатомета в під'їзд житлового багатоповерхового будинку, де ховалися дві місцеві мешканки. 

Раніше “Ґрати” з'ясували, що Буткевич 4 червня перебував у Київській області й був передислокований до Луганської області разом зі своїм підрозділом не раніше ніж 14 червня.

На підставі цього алібі адвокат попросив у скарзі скасувати вирок і закрити кримінальну справу проти Буткевича. Скаргу захисника і справу Буткевича скерували до Апеляційного військового суду в Московській області разом з позицією прокурора, який наполягав на тому, щоб залишити вирок без змін.

Як повідомляв ІМІ, 10 березня на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про “вироки” псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними “в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів” (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

МЗС також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

13 березня правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича.

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО “Громадське радіо”, військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні правозахисника та військового Збройних сил України Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Liked the article?
Help us be even more cool!