ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Анонімні телеграм-канали повідомляють, що отримали акредитацію на пресконференцію Зеленського

Декілька анонімних телеграм-каналів повідомили, що отримали акредитацію на пресконференцію Президента України Володимира Зеленського, яка має відбутися сьогодні, 19 грудня.

Зокрема, про це повідомили “Труха Україна”, “Вертикаль”, “Украина Сейчас”.

 
 

Скриншоти ІМІ

Водночас “Вертикаль” та “Джокер” (обидва пов'язують з оточенням Офісу президента) пишуть, що на пресконференції буде “багато шокуючої інформації” та “важливих інсайдів”.

 

Скриншоти ІМІ

Директорка ІМІ Оксана Романюк зазначає про небезпеку: “Те, що Офіс президента легітимізує “Труху” та інші анонімні телеграм-канали і прирівнює їх до професійних медіа, є просто ударом по всіх кампаніях з медіаграмотності, які ведуться в Україні. Ми не зможемо пояснити громадянам, що не так з анонімними бачками, які ставлять приховану рекламу, фейки, і невідомо кому належать, якщо їх легітимізує сам Офіс президента. І це також небезпечно, оскільки окрім “Трухи”, є купа подібних тіньових медіаакторів, які використовують телеграм-канали в інформаційній війні проти України”.

Нагадаємо, востаннє Володимир Зеленський провів пресконференцію 24 лютого 2023 року. Тоді деякі журналісти повідомили, що їм відмовили в акредитації на пресконференцію. Зокрема, головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов та редактор BIHUS.Info Максим Опанасенко отримали повідомлення такого змісту: “Акредитацію не підтверджено у зв'язку з обмеженою кількістю місць та підвищеними заходами  безпеки”.

У листопаді 2023 року “Детектор медіа” та ІМІ заявили про тиск і перешкоджання журналістській діяльності у зв’язку з організованою кампанією фейків і чорнухи, яку розгорнула проти двох організацій група анонімних телеграм-каналів “Батальйон “Монако”, “Доброго вечора, ми з України”, “Джокер”, “Труха” та її регіональна мережа телеграм-каналів.

Раніше ІМІ писав, як Telegram маніпулює аудиторією.

Також ІМІ писав про те, чи варто телеграм-канали реєструватися як медіа. Нині практику реєстрації телеграм-каналів неможливо належно оцінити, оскільки Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення публічно оприлюднила новину лише щодо першого офіційно зареєстрованого телеграм-каналу у вигляді онлайн-медіа, а реєстр медіа ще не розроблено.

Liked the article?
Help us be even more cool!