ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

95% скарг до ЄСПЛ від українців стосуються невиконання судових рішень – правозахисник

23.11.2020, 10:52
Фото – i-ua.tv
Фото – i-ua.tv

95% скарг до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) від українців стосуються невиконання судових рішень. Про це Радіо Свобода повідомив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини, директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

За словами Захарова, великий потік звернень до ЄСПЛ і його подальше зростання зумовлені масовим і системним порушенням Україною прав і свобод людини. Він зазначив, що з року в рік держава не вживає заходів, щоб змінити ситуацію. Порушення накопичуються як сніговий ком і відверто дратують Європейський суд із прав людини.

“Суд був створений, щоб розв’язувати проблему права, а не поганого урядування держави. Найбільша кількість скарг, 95%, – це невиконання судових рішень. Також тривалий розгляд справ у судах. І не суди тут винні, що вони непродуктивно працюють. Зараз спостерігаємо брак кадрів, наші суди неукомплектовані. Скажімо, у Бахмуті, де мають працювати 18 суддів, свої службові обов’язки виконувало лише троє. Або в Ужгородському апеляційному суді тільки двоє суддів, і вони можуть тільки передавати справи для розгляду в сусідні області”, – наголосив правозахисник.

За словами Євгена Захарова, сотні звернень до ЄСПЛ стосуються порушення ст. 3 про катування і нелюдське поводження. Люди звертаються до Європейського суду з прав людини через неналежне розслідування заяв про тортури, оскільки їхні скарги опиняються поза увагою правоохоронців. Ще одна категорія заяв – ненадання адекватної медичної допомоги.

“Що стосується тривалості розгляду справ у судах, поганих умов утримання у місцях відбування покарань, а також відсутності медичної допомоги, то в Євросуду (з прав людини. – Ред.) немає правових питань до України. Бо для європейських суддів це вже системні порушення, які відбуваються постійно й у великій кількості. Через це і цього року, і минулого ми бачимо одну і ту ж картину – коли в одному рішенні об’єднують кілька справ, які, на перший погляд, не мають одна до одної жодного стосунку за фабулою, але за суттю вони однакові, оскільки в них є одні й ті самі правопорушення”, – сказав правозахисник.

За словами голови Харківської правозахисної групи, Україна дедалі гірше виглядає перед ЄСПЛ, оскільки жодне його рішення про порушення ст. 3 (“Заборона катувань”. – Ред.) і ст. 5 (“Право на свободу і особисту недоторканість”. – Ред.) не виконано з часу, відколи Україна стала членом Ради Європи.

Як повідомляв ІМІ, Україна залишається в трійці країн з найбільшою кількістю справ, які перебувають на розгляді в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться у звіті за 10 місяців 2020 року, опублікованому на сайті ЄСПЛ.

Liked the article?
Help us be even more cool!