ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

69-річний блогер з Харківщини понад 100 днів провів у полоні росіян

16.01.2023, 17:40
Фото – slk.kh.ua
Фото – slk.kh.ua

Понад три місяці російські окупанти утримували в полоні відеоблогера із Савинської громади Харківської області 69-річного Анатолія Гарагатого, повідомляє видання “Слобідський край”.

2 березня він зняв російську танкову колону, що ввійшла до Савинців, і оприлюднив відео в соцмережах. Дружина, яка завжди і в усьому його підтримувала, почала вмовляти припинити фільмувати наслідки перебування росіян у Савинцях. Але Анатолій не погодився на це. Втім, все-таки переселився на дачу, сподіваючись, що там його не знайдуть окупанти.

Затримали чоловіка 28 травня о шостій ранку. До його будинку прийшли восьмеро озброєних російських солдатів зі щільно закритими обличчями.

Чоловік устиг заскочити до сараю і заховатися за стосом дров. Втім, росіяни його все одно знайшли та обшукали кожен куток не тільки на дачі, а й у квартирі. Забрали відеоапаратуру і все, що впало їм в око. Анатолія звинувачували в тому, що він корегувальник вогню. Чоловік обвинувачення заперечував.

Вперше його допитали в гаражі селищної ради, куди його закинули, пообіцявши, що невдовзі прибуде слідчий. Слідчий, на відміну від тих, хто чинив обшук, обличчя тримав відкритим і питав, чи передавав Анатолій координати росіян українським військовим. Не домігшись потрібної відповіді, слідчий наказав прикріпити дроти до пальців ніг Анатолія Гаргатого і пропустити ними струм. Після другого “струсу” Гарагатий знепритомнів.

Щойно чоловік отямився, йому накинули мішок на голову і закинули до машини та перевезли до іншого сараю – у Балаклії. 

"Дружина, довідавшись, де я знаходжусь, п’ять разів безрезультатно намагалася передати мені харчі, речі особистої гігієни. Росіяни прийняли тільки дві останні передачі. На довершення до всього від неї відвернулися односельці, боячись заплямувати себе зв’язком з дружиною "неблагонадійного" суб’єкта і тим самим розділити його участь. Вона потрапила в соціальну ізоляцію. Тяжко було зносити косі погляди, показне мовчання, відверте ігнорування", – згадує чоловік.

Кімната №3 в балаклійському ізоляторі місцевого відділу поліції на 100 днів стала місцем ув’язнення Анатолія Гарагатого. До камери, розрахованої на трьох осіб, окупанти посадили вісьмох полонених. Влітку в камері була задуха та було тісно. Полонених годували пустою кашею. Сонце вони бачили хвилин зо п’ять на день, коли їх виводили до туалету. За час полону Анатолій Гаргатий схуд на 10 кілограмів. До полону важив понад 70. 4 вересня, за два дні до звільнення Балаклії, Анатолія Гаргатого разом з іще одним чоловіком з їхньої камери неочікувано відпустили на волю. Водночас блогеру росіяни пригрозили смертю, якщо він хоч раз візьме до рук відеокамеру.

Житло Анатолія Горгатого, як і в більшості савинчан, уціліло. 

"З пам’яті, звісно, не викинеш, як п’ять місяців жили без газу і готували їжу просто неба, як півтора місяця поспіль не було світла і трималися за рахунок генераторів. Та це вже в минулому. Навіть дача вціліла. А "прильоти" були. Дісталося п’ятиповерхівці в центрі, та більше – околиці. Там чимало будинків з потрощеними дахами. Помітних пошкоджень зазнали й три хати поблизу залізниці, де російські окупанти організували блокпост. "Помітний слід" залишив "руський мір" і в частині селища, прозваній Раківкою", – розповідає чоловік.

Як повідомляв ІМІ, 2 січня з російського полону звільнили донецького журналіста і волонтера, співзасновника громадської організації "Ответственные граждане" Євгена Шибалова.

Liked the article?
Help us be even more cool!