ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

64% українців вважають демократію найкращим типом держустрою для України – соцопитування

22.08.2022, 13:41

64% українців вважають, що демократія є найбажанішим типом державного устрою для України.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного з 5 до 12 серпня Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова.

14% вважають, що за певних обставин автократія може бути кращою, ніж демократія, для 13% респондентів неважливо, яким є тип режиму. 

“Такі показники підтримки демократії найвищі за багато років спостережень: до 2014 року пріоритетність демократії підтримували менше 50%, після Революції Гідності цей показник виріс до 54%, але лише після початку великої війни він перевищив 60%”, – йдеться в дослідженні.

Крім того, 31% респондентів в обмiн на власний добробут готові поступитися державi часткою своїх прав та громадянських свобод. Понад 47% – заради особистої свободи та гарантiй дотримання всiх громадянських прав готові терпіти певнi матерiальнi труднощi. Ще 22% не визначились із власною відповіддю. 

39% ставлять пріоритет безпеки вище за свободу, а 34,5%, навпаки, свободу над безпекою. Ще 26,6% респондентів не визначилися з відповіддю.

Дослідники зазначають, що раніше запит на “сильну руку” потрохи зменшувався. Але сьогодні ситуація дещо змінилась, і понад 58% вважають, що кілька сильних лідерів можуть зробити для країни більше, ніж усі закони та дискусії. До великої війни цей показник не перевищував 55%. “Проте таке зростання є суттєво меншим, аніж збільшення підтримки демократії. Варто зазначити й те, що найвищі показники підтримки "сильної руки" були зафіксовані ще в кінці “нульових” і становили близько 75%”, – йдеться в соцопитуванні.

Понад 90% українців пишаються своїм громадянством. (54,5% дуже пишаються і 36% радше пишаються). Це найвищий показник за весь час соціологічного моніторингу, зазначають дослідники.

Опитування проводилося методом face-to-face у 112 населених пунктах (57 міських та 55 сільських) у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Харківській,  Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській, Чернівецькій областях та місті Києві (у Запорізькій, Миколаївській, Харківській областях – лише на тих територіях, що контролюються урядом України та на яких не ведуться бойові дії).  

Опитано 2024 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Liked the article?
Help us be even more cool!