ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

2011 став роком різкого погіршення свободи слова

22.12.2011, 11:49
2011 рік характеризувався погіршенням свободи слова, збільшенням цензури і кількості випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів. Про це cьогодні, 22 листопада, на прес-конференції «Підбиття підсумків у сфері свободи слова в Україні від імені українських журналістських організацій» заявили правозахисники та представники ГО.
Представник в Україні "Репортерів без кордонів" О.Романк, відзначала зростання кількості спроб перешкоджати роботі ЗМІ, зокрема агресивного поводження чи нападів на журналістів.
Всього протягом року за даними ІМІ та Репортерів без кордонів постраждали 35 журналістів (проти 26 – у 2010-му). 
 
На думку шеф -редактора ГО "Телекритика" Наталії Лігачової, значно  побільшало звісток про випадки цензурування чи самоцензури. За даними моніторингу теленовин, здійсненого «Телекритикою» спільно з «Інтерньюз-Нетворк», 2011 став піковим за кількістю матеріалів, що містять ознаки цензури чи прихованої тематики. Порівняно із 2009 роком цензури на восьми провідних телеканалах побільшало майже у 10 разів (від 89 випадків у серпні 2009 до 814 у вересні 2011).
Ще однією небезпечною тенденцією залишається замовчування суспільно-політичних тем у теленовинах, позбавлення голосу опозиційних політиків, які представлені в інформаційному полі теленовин непропорційно мало у порівнянні із партією влади.
 
" У 2011 році значно погіршилася якість політичних ток-шоу,які є основним джерелом інформації для глядача, який не може отримати реальну картину про те, що у нас відбувається в країні" - підсумувала Лігачова.
 
Експерти зафіксували системні порушення журналістських стандартів, яке пов’язують із зміною керівництва редакцій новин, зокрема на телеканалі «СТБ».

У свою чергу, виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар наголосила на тенденції до зростання кількості випадків тиску на різні видання, зокрема, регіональні.

“На жаль, посилюється тенденція, яку можна назвати загальносвітовою, проте в Україні вона є особливо критичною: закриття і конфлікти в друкованих ЗМІ», – сказала В.Сюмар.

 
Окрім того, правозахисники та журналісти відзначили відсутність  прогресу  у розслідуванні справи Гонгадзе. На їхню думку, влада не демонструє готовності довести справу до кінця, щоб поряд з виконавцями на лаві підсудних опинилися і ті, за чиїм наказом Георгія було вбито. 
 
Серед інших факторів погіршення свободи слова Романюк назвала - корумповане виділення частот Нацрадою з телерадіомовлення. Вибіркове надання ліцензій завдає удару по політичному плюралізму та утискає права непровладних мас-медіа. 
 
Серед позитивів 2011 року громадські організації відзначають вступ у дію закону «Про доступ до публічної інформації» та гуртування журналістських організацій. Також у цьому році українська влада пішла на системний діалог з журналістською спільнотою. Було створено Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання в Україні законодавства про свободу слова та захист прав журналістів при Президенті України.Ще одним позитивом є консолідація журналістської спільноти - вісім медіа-організацій України приєдналися до меморандуму про створення Української медіа-асоціації, а Незалежна медіа-профспілка України почала долати кризу і відроджувати регіональні організації.
 
Річний підсумок про порушення свободи слова у 2011 році здійснювася за даними руху"Стоп цензурі", ІМІ, Інституту Медіа -Права, Інтерньюз -Україна, профспілки Медіафронт, бюро журналістських розслідувань "Свідомо",Телекритики, Комітету Свободи Преси Криму, Комісії журналістської етики, НМПУ за підтримки правозахисної організації "Репортери безкордонів".
 
ІМІ
 
 
Liked the article?
Help us be even more cool!