ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

1+1 видалив сюжет про "американські біолабораторії" в Україні

18.06.2020, 13:00
Фото – Детектор медіа
Фото – Детектор медіа

Телеканал “1+1” видалив сюжет про “американські біолабораторії” в Україні з усіх ресурсів групи 1+1. Про це повідомляє MediaSapiens.

Як пише видання, сюжет “Секретних матеріалів” про “американські біолабораторії” в Україні (випуск №55 від 27 квітня 2020 року) було видалено з плейлиста програми на ютуб-каналі “1+1”. Крім того, повний випуск програми “Секретні матеріали” на сайті каналу “1+1” скоротився до 19 хвилин (звичайний хронометраж програми – 28–29 хвилин), а сюжет без пояснень зник з випуску. 

“Даний сюжет було видалено з усіх ресурсів групи “1+1 медіа” після внутрішнього аналізу матеріалу. Ми публічно визнали, що він є поверхневим і не відповідає на всі поставлені запитання. Телеканал “1+1” продовжив розслідування та забезпечив всебічне висвітлення теми у матеріалі ТСН”, – відповіли виданню в пресслужбі.

За інформацією видання, у сюжеті Андрія Цаплієнка, що вийшов на 1+1 24 травня в програмі “ТСН”, ішлося про біологічні лабораторії в Україні, про те, чому саме уряд США фінансує їх, сам Цаплієнко побував в одній з таких лабораторій у Києві. Також у сюжеті спростовувалися “фейки та теорії змови, вироблені російською пропагандою”, які поширили українські ЗМІ. Водночас у сюжеті жодним чином не згадується, що ті самі фейки та теорії змови просували ресурси холдингу 1+1, а саме – сайт УНІАН і програма “Секретні матеріали”.

Нагадаємо, 27 квітня на каналі “1+1” у програмі “Секретні матеріали” (випуск 55, сезон 9) вийшов сюжет про начебто наявні в Україні численні “американські секретні біолабораторії”. Автори сюжету посилалися на дослідження “західних журналістів” і стверджували, що:

  • американські біологічні лабораторії під керівництвом Пентагону створюють нові віруси в Україні;
  • нові та старі віруси випробовують на українцях;
  • уряд України та українські вчені не мають ані доступу, ані контролю над тим, що відбувається в лабораторіях;
  • Пентагон нібито підтвердив існування цих лабораторій.

“Жодне з цих тверджень не є правдою. В Україні дійсно існують біологічні лабораторії, на реконструкцію або будівництво яких у різні часи кошти виділяли та виділяють США в межах двосторонньої угоди, проте вони належать Україні, працюють згідно з розпорядженнями українського уряду, і там працюють українські вчені. Військовими ці лабораторії також не є”, – пише видання.

За інформацією видання, тези, ідентичні озвученим у сюжеті на “1+1”, активно просували депутати партії “Опозиційна платформа – За життя”, передусім голова політради партії Віктор Медведчук, та канали, що належать його близькому оточенню. Також до поширення інформації про “американські військові лабораторії” в Україні були причетні анонімні телеграм-канали, юрист Андрій Портнов та депутат партії “Слуга народу” Олександр Дубінський. Раніше він працював на “1+1” та був керівником програми “Секретні матеріали”.

15 квітня на сайті партії “Опозиційна платформа – За життя” з'явилося звернення Віктора Медведчука до Президента, керівників МОЗ, СБУ і Прем'єр-міністра, в якому стверджувалося, що в “Україні діють 15 військових біолабораторій”.

6 травня представник Державного департаменту США Джордж Кент заявив, що телеканал “1+1” у своєму матеріалі про “американські біолабораторії” в Україні повторив російський фейк.

7 травня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення звернулася до телеканалів “1+1” та NewsOne через інформацію про “секретні лабораторії США в Україні”. 

На початку червня з декларації Віктора Медведчука стало відомо, що його дружина Оксана Марченко володіє часткою каналу “1+1” через офшорну компанію, яку сам канал у своїй структурі власності вказував як компанію Ігоря Суркіса.

Liked the article?
Help us be even more cool!