ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як розпочався рік для медійників Житомира

04.02.2022, 09:32
Оксана Трокоз

Пандемія COVID-19, щеплення та псевдомінування торговельних центрів і навчальних закладів – це короткий перелік незмінних тем, які впродовж останніх місяців висвітлювали медійники Житомира та області. У січні до переліку додалися публікації та сюжети про перевірку стану укриттів, які планують використовувати в разі наступу російських військ. Щоправда, читачі часто не сприймають російської загрози серйозно: у соцмережах такі публікації переважно коментують жартами.

Без порушень, але із судами

Порушень свободи слова в Житомирі протягом січня не фіксували, втім медійники обговорювали звернення до суду депутата Житомирської міської ради Сергія Пидюри з позовом проти телеканалу ICTV та місцевої фірми про захист честі, гідності, ділової репутації та компенсації моральної шкоди.

Причиною позову став новинний сюжет про будівельні війни в Житомирі, який вийшов ефір у програмі "Факти" 26 листопада 2021 року.

У позовній заяві депутат вимагав визнати недостовірною і такою, що не відповідає дійсності, принижує честь, гідність та ганьбить його ділову репутацію, інформацію, поширену в телевізійній програмі "Факти" в такій частині:

• "Інформацію, подану у відеосюжеті з 12 хв. 16 сек. по 12 хв. 38 сек., ведуча програми ОСОБА_2: "Місцевий підприємець та за сумісництвом депутат міської ради блокує роботу одного з найбільших торговельних центрів Житомира. Почалося ще рік тому, коли бізнесмен без будь-яких документів почав будівництво свого ТЦ впритул до вже існуючого. Лише втручання правоохоронців зупинило роботи, але помста не забарилася".

• Інформацію, подану у відеосюжеті з 13 хв. 41 сек. по 14 хв. 08 сек., голос за кадром (автор ОСОБА_3): "Факти говорять самі за себе. Директор заводу товариш бізнесмена та депутата міськради Житомира Сергія Пидюри. Саме його фірма "ФОРУМ" рік тому розпочала будівництво свого ТРЦ в притул до території вже зведеного торговельного центру, практично на тротуарі, при цьому не маючи на це жодного дозвільного документа. Тоді керівництво ТЦ "ОЛДІ" звернулося до правоохоронців і роботи заморозили. Та радіти було зарано. Після цього почалися проблеми з каналізацією".

• Інформацію, подану у відеосюжеті з 14 хв. 17 сек. по 14 хв. 23 сек., голос за кадром (автор ОСОБА_3): "Плюс через бездумну помсту під загрозою закриття один із найбільших в регіоні центрів вакцинації, який розміщено в ТЦ".

Також Пидюра вимагав зобов’язати ТОВ "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV) та ТОВ "Олді-Житомир" спростувати вищезазначену інформацію і стягнути моральну шкоду в сумі 200 тис. грн.

Але суд ухвалою від 29 грудня 2021 року відмовив у відкритті провадження, оскільки позов про захист честі, гідності та ділової репутації Сергія Пидюри пов'язаний з його діяльністю як фізичної особи – підприємця, тож справу має розглядати господарський суд. У документі також зазначалося, що ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Але, судячи з ухвали, оприлюдненої в Єдиному державному реєстрі судових рішень, депутат не встиг подати апеляцію в передбачений термін, тому 18 січня звернувся до суду з клопотанням про поновлення строку на апеляційне оскарження зазначеної ухвали:

• "В обґрунтування поважності причин пропуску строку посилається на те, що копію оскаржуваної ухвали ОСОБА_1 не отримував та не був присутній при її оголошенні, а з її змістом ознайомився 13 січня 2022 року з Єдиного державного реєстру судових рішень. А тому вважає, що строк на апеляційне оскарження зазначеної ухвали пропущений з поважних причин".

Суд задовольнив ухвалу і поновив строк на апеляційне оскарження ухвали Корольовського районного суду м. Житомира від 29 грудня 2021 року.

"20 хвилин" vs Развадовський

У грудні ми писали про те, що екснардеп відмовився від позову проти житомирської газети "20 хвилин" про захист честі та гідності. Суддя Богунського районного суду закрила справу про стягнення 1 мільйона моральної шкоди. Втім, ця історія мала продовження.

Нагадаємо, Развадовський оскаржував інформацію, подану в статті "У депутата обласної ради Развадовського підроблене посвідчення ліквідатора аварії на ЧАЕС?". У ній ішлося про те, що Развадовський роками користувався посвідченням ліквідатора 1-ї категорії, виданим іншій особі.

За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, 1 листопада 2021 позивач надіслав на адресу суду заяву про відмову від позову.

Журналісти газети "20 хвилин" повідомляли, що в поданій до суду заяві Віктор Развадовський пояснив свої дії так: "Суди в інших цивільних справах за моїми позовними заявами фактично спотворили (спотворюють) дійсні обставини справи, приймають рішення та підміняють суть фактичних обставин та навмисно вказують, що це оціночні судження".

Суддя Інна Єригіна винесла ухвалу про повне закриття провадження в цивільній справі про захист честі та гідності та відмову в стягненні моральної шкоди. Повторного звернення про той самий предмет спору тими самими сторонами спору не допускається. Здавалося б, у справі поставлено крапку.

Але редакція звернулася до суду із заявою про стягнення судових витрат у справі. Суд ухвалив рішення стягнути з екснардепа на користь ПП "Медіа Ресурс" витрати на правничу допомогу в розмірі 27 тисяч гривень. На ухвалу суду може бути подана апеляція, втім нині в реєстрі нема інформації про те, що Развадовський оскаржував це рішення.

Оксана Трокоз, регіональна представниця Інституту масової інформації в Житомирській області

Блог підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House. Зміст блогу є відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та його автора й необов'язково відбиває позицію Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!