ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Як просуваються на Чернігівщині розслідування в журналістських справах

11.11.2021, 09:47
Павло Пущенко

У Чернігівській області, за даними прокуратури, наразі зареєстровано шість кримінальних проваджень за "журналістськими" статтями – про перешкоджання роботі та пошкодження майна представників ЗМІ.

Найрезонансніші справи, які розслідуються, пов'язані з тиском на комунальне телебачення "Прилуки" та журналістку з Ніжина Яну Хмелюк. Також є нові обставини в справі чернігівського журналіста Владислава Савенка, який, домагаючись справедливості, дійшов до Європейського суду з прав людини.

Прилуцька поліція вже понад рік проводить розслідування в кримінальному провадженні за фактом перешкоджання законній професійній діяльності комунального телебачення "Прилуки". У вересні 2020 року на телеканал прибули представники місцевого козачого полку, з'ясовували стосунки з журналістами та заважали роботі каналу.

Поліція вже закривала це розслідування, посилаючись на відсутність складу злочину. Але прокуратура поновила провадження, оскільки встановила "неповноту проведення слідчих дій".

Наразі проводиться судово-медична експертиза щодо постраждалої під час конфлікту журналістки, і від висновків залежатиме подальша доля справи. Додамо, що майже рік тому представнику ІМІ в поліції так само розповідали про проведення експертизи, яка має встановити, наскільки постраждала під час цього конфлікту одна з журналісток телеканалу. За рік, очевидно, цього ще не з'ясували.

Також ніжинська поліція розслідує кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістки інформаційного агентства "Рубрика" Яни Хмелюк.

Вона заявила в липні 2021 року про кібербулінг після публікації її матеріалів, у яких висвітлювалося протистояння місцевих ветеранів АТО з УПЦ (МП).

10 вересня кримінальне провадження в цій справі було закрите на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК України у зв’язку з відсутністю події кримінального правопорушення, повідомили в поліції.

Однак постанова поліції про закриття, з огляду на неповноту проведених слідчих дій, була скасована прокуратурою. На цей час організовано досудове розслідування, проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, повідомили в прокуратурі.

Європейський суд з прав людини в Страсбурзі повідомив про початок розгляду справи журналіста Владислава Савенка. Про це сам Савенок розповів представнику ІМІ в Чернігівській області.

У своєму зверненні до Європейського суду з прав людини Владислав Савенок наголошує, що використав усі ефективні правові засоби захисту в Україні для встановлення справедливості. Досудове слідство, яке тривало п'ять років, закінчилося його закриттям – у зв'язку із закінченням строків притягнення винних осіб до відповідальності.

Нагадаємо, що восени 2015 року в Чернігові кореспонденту видань "Українські новини" та Svoboda.FM, голову місцевої організації Незалежної медіапрофспілки Владиславу Савенку фізично перешкоджали вести професійну діяльність охоронці на той момент народного депутата Владислава Атрошенка, який балотувався на посаду міського голови Чернігова. Під час спроби сфотографувати один з етапів виборчого процесу, охоронці виштовхали журналіста, повалили на підлогу, забрали фотокамеру та винесли з приміщення. Пізніше експертиза підтвердила в журналіста наявність тілесних ушкоджень після інциденту.

Павло Пущенко, регіональний представник ГО "Інститут масової інформації" в Чернігівській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!