ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналістка з Ніжина заявляє про кібербулінг (оновлено)

27.07.2021, 10:55
Фото – protegedatos.com
Фото – protegedatos.com

Журналістка з Ніжина Яна Хмелюк заявляє про кібербулінг після публікації її матеріалів, у яких висвітлюється протистояння місцевих ветеранів АТО з УПЦ (МП).

Про це вона повідомила представнику ІМІ в Чернігівській області.

За її словами, після появи матеріалу “Якщо цю ракову пухлину не зачистити, вона вибухне новою війною” на сайті “Новинарня” проти неї почалися образливі пости та коментарі у фейсбук-групі “Стоп-Рагу Ніжин | Стоп-Рагу Україна”. Також почали погрози щодо матері та сина. Як доказ вона наводить низку скрінів із цієї групи. 

Вона повідомила, що має посвідчення інформаційного агентства “Рубрика”.  

Одним з адміністраторів групи “Стоп-Рагу Ніжин | Стоп-Рагу Україна”, яка налічує близько 24  тис. підписників, є Євген Ткаченко. В коментарі ІМІ він заявив, що від Хмелюк неодноразово зазнав необґрунтованої критики та звинувачень у свій бік на сторінках соцмереж, хоча особисто з нею не знайомий. 

“Вона отримала якесь політичне замовлення, щоб мене дискредитувати”, – вважає Ткаченко. 

Як додає представник ІМІ, Євген Ткаченко позиціює себе як місцевого громадського активіста, у 2020 році балотувався до Ніжинської районної ради за списком партії ВО “Батьківщина”, але депутатом не став. Також він є членом НСЖУ в Чернігівській області, цю інформацію підтвердив ІМІ голова обласної організації Олександр Назаренко. 

В коментарі ZMINA Хмелюк розповіла, що подала заяву до поліції за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України – “Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”. Вона просить правоохоронців застосувати міри реагування до адміністраторів групи “Стоп-Рагу Ніжин | Стоп-Рагу Україна” Сергія Ткаченка, Євгена Ткаченка, Анастасії Ткаченко (Анастасія Разумейко) та Олени Фурси-Пустовіт (Оленка Зміючка), які “вчиняють відносно неї протиправні дії, а саме виказують погрози та шукають телефони родичів”.

За словами журналістки, в ефірах на своїй сторінці вона аналізувала публікації групи на наявність проросійських наративів, без вказівки на точні іма, прізвища та назву групи. Через це її буквально зацькували в групі “Стоп-Рагу Ніжин | Стоп-Рагу Україна”, розповіла Хмелюк. А саме: публікували образливі дописи, коментарі та навіть погрози на її адресу та рідних – відповідні скрини журналістка оприлюднила у фейсбуку. Також, за словами журналістки, 16 липня з’явилося відео “саркастичного характеру” про неї, яке нібито опублікував і відзняв один з адміністраторів групи Сергій Ткаченко. Однак пізніше за її скаргою відео видалили з фейсбуку.

Спочатку, зазначала Хмелюк, вона не хотіла реагувати на це, оскільки через публічність звикла до певних виявів негативу стосовно себе. Проте змінила думку, коли почалися погрози щодо її матері та сина.

“Шукали телефон моєї мами, казали, що “пустять фото мого 7-річного сина інтернетом”, – це вже за межею. Я вирішила звернутися до юристів, щоб вони допомогли мені захиститися”, – розповіла журналістка.

Вона уточнила, що неодноразово просила одну з адміністраторок групи Марину Волинець не чіпати її маму, яка має серйозні проблеми зі здоров’ям і вже десять разів потрапляла до реанімації.

Фото - ZMINA

Згодом медійниця повідомила, що у фейсбуці з’явився новий порожній акаунт з її ім’ям, до якого вона не має жодного стосунку. Журналістка попросила друзів і підписників не реагувати на будь-які дії з цієї сторінки.

Нагадаємо, чинне законодавство не визначає, що таке кібербулінг, але ІМІ виокремив певні ознаки: “це поширення інформації (зокрема, в приватних повідомленнях) про жертву кібербулінгу в образливій і принизливій формі з метою завдати найсильнішого емоційного удару, найбільшої шкоди. Інформація може ображати також батьків, дітей жертви, містити негативні оцінки зовнішності жертви тощо. Часом такі образи мають сексуальне, національне, мовне підґрунтя”.

 

Фото скріншот Яни Хменльник

Liked the article?
Help us be even more cool!