ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Чернігівщині розслідують спробу втручання в роботу комунального телеканалу

02.11.2020, 16:40
Павло Пущенко

10 вересня 2020 року комунальна телекомпанія "Прилуки" з Чернігівської області заявила про перешкоджання законній професійній діяльності й тиск з боку сторонніх осіб.

Йшлося про інцидент, що трапився за участю голови ГО "Прилуцький козацький полк" Сергієм Ткаченком, який пізніше став кандидатом на посаду Прилуцького голови, та редакцією комунального телеканалу.

Інцидент розпочався в Прилуцькому міськрайонному суді, де розглядалася справа за позовом міської голови Прилук Ольги Попенко до проти громадської організації "Прилуцький козацький полк" про захист честі, гідності, ділової репутації та спростування інформації. Там голова громадської організації Сергій Ткаченко вимагав від журналістки пояснень щодо причини її візиту на засідання та з’ясовував замовника матеріалу. А після засідання декілька чоловіків прийшли на телекомпанію "Прилуки" й далі вимагали пояснень від журналістки.

За словами керівниці телеканалу Ірини Павлютіної, до приміщення каналу ввірвалася група невідомих осіб, вони проводили знімання та чинили психологічний тиск на працівників.

Завідувач неврологічного відділення прилуцької лікарні сказав, що журналістку, яка була присутня на судовому засіданні, шпиталізували з "гіпертонічним кризом та вираженим невротичним синдромом".

За фактом втручання в роботу прилуцького телебачення 11 вересня відомості за вказаним фактом сектором дізнання Прилуцького відділу поліції ГУ НП в Чернігівській області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 171 КК України.

За півтора місяця після інциденту слідчі дії ще тривають 

Ірина Павлютіна директорка комунальної телекомпанії "Прилуки" в коментарі представнику ІМІ повідомила, що слідство щодо цього інциденту триває: "Правоохоронці опитали в перший тиждень наших працівників, а наступного тижня тих молодиків, які перешкоджали роботі телеканалу".

Також директорка комунального телеканалу заявила, що найняла адвоката для супроводу цієї справи.

Водночас у поліції повідомили ІМІ, що в межах розслідування загалом опитано 10 осіб та вилучено записи з камер відеоспостереження. Також очікують висновків судово-медичної експертизи щодо постраждалої під час конфлікту журналістки.

Додамо, що в Прилуцького козацького полку є конфлікт і судовий процес із міською головою Прилук, а також конфлікт із Прилуцькою міською організацією ветеранів, яку полк звинувачує в підтримці міської влади. Заснована міською радою комунальна телекомпанія "Прилуки" висвітлює ці конфлікти. Один із сюжетів про конфлікт між Прилуцьким козацьким полком та Прилуцькою міською організацією ветеранів розглядала Незалежна медійна рада, яка дійшла висновку, що сюжет був незбалансованим, неповним, необ'єктивним та упередженим щодо Прилуцького козацького полку.

Загалом протягом 2020 року в Чернігівській області зафіксовано п'ять правопорушень щодо журналістів. Три з них були за частинами 1 і 2 статті 171 КК України (перешкоджання діяльності та вплив у будь-якій формі на журналістів), ще два провадження – за статтею ст. 345-1 КК України ("Погроза або насильство щодо журналіста").

Павло Пущенко, регіональний представник ІМІ в Чернігівській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!