ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Свобода слова в Миколаєві: турнікет в облраді та стрільба з рушниці по дрону журналістів

Топподіями у сфері журналістики та свободи слова в Миколаєві в червні стали стрільба по квадрокоптеру журналістів місцевого видання, а також ініціатива місцевої влади щодо обмеження доступу до обласної та міської рад за допомогою встановлення турнікетів на вході до будівель.

Турнікети для "наведення порядку"

На початку червня секретар Миколаївської міської ради Дмитро Фалько в інтерв’ю місцевому телеканалу "НІС-ТВ" заявив про наміри обмежити доступ для громадян до будівлі міськради. Він упевнений, що завдяки турнікетам до будівлі мерії не зможуть потрапити порушники правопорядку.

Фото: НикВести

"Немає тут правильного або неправильного. З одного боку, це створить більше порядку. Я багато людей бачу в коридорах міської ради, які незрозуміло чим займаються, ходять з кабінету до кабінету. З іншого боку, дійсно буде обмежено доступ людей. Але у нас сьогодні є ковід, є ситуації, коли люди вриваються до міської ради, розхитують ситуацію, порушують громадський простір. Турнікет буде зручним інструментом, щоб обмежити доступ", – сказав Дмитро Фалько.

За його словами, щоб отримати доступ до будівлі, громадянин має зареєструватись і отримати перепустку. Міська рада вже провела відповідну закупівлю: обладнання для облаштування контрольно-пропускного пункту на вході до будівлі буде встановлене до кінця поточного року.

Нагадаємо, що до цього, 20 травня, охорона Миколаївської міської ради відмовилися пускати представників засобів масової інформації на сесію міськради. Через деякий час журналістів пропустили, але місця для них у сесійній залі не були передбачені. 

Тоді під час обговорення цього питання на сесії міськради, відеотрансляція якого велася на YouTube-каналі міськради, міський голова Олександр Сєнкевич зазначив, що журналістам не потрібно бути присутніми на засіданнях ради, щоб вести репортажі. Він порадив їм дивитися відеотрансляцію та додав, що представників ЗМІ ніхто не запрошував на засідання.

А керівник справами виконкому Миколаївської міської ради Андрій Волков, коментуючи тоді інцидент, заявив ІМІ, що обмеження довелося ввести після того, як невідомі з посвідченнями журналістів херсонського видання "Таврія Ньюз" пройшли до будівлі та влаштували там "балаган". Тож у мерії вирішили пропускати лише "справжніх" журналістів.

Наразі в міській раді не роз’яснили порядку доступу представників ЗМІ та громадськості на засідання ради, постійні комісії та інші заходи.

Що стосується ситуації в Миколаївській обласній раді, то там турнікет на вході до будівлі встановлено на початку червня. 

"За словами охорони, проходити за посвідченнями будуть співробітники облради та ОДА. Поки невідомо, як можна буде пройти звичайним відвідувачам та журналістам. Зараз відвідувачів пускають рідше, тому, як вважають охоронці, суттєвих змін не відбудеться. Вони припускають, що працівникам видадуть списки журналістам, за якими їх пускатимуть усередину", – пише місцеве видання "НикВести".

Пояснюючи встановлення турнікету, голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва сказала, що це зроблево для "наведення порядку". Таку позицію вона озвучила під час своєї пресконференції 14 червня.

"Є правила, як треба заходити до будівлі, з якими посвідченнями, паспортами. Хотіла б сказати свою думку і думку депутатів, голів комісій: це лише для наведення порядку. Ми діємо за правилами", – сказала Ганна Замазєєва.

Водночас, за її словами, доступ до будівлі ніхто обмежувати не збирається: щоб пройти до будівлі необхідно показати посвідчення або паспорт та записатися до журналу реєстрації, повідомило видання "Преступности.НЕТ".

Час покаже, з якою метою встановлюють турнікети та чи не порушать обласна та міська ради право громадськості та ЗМІ на доступ до засідань ради, комісій та інших заходів, які проводять обласна рада або облдержадміністрація, яка також розміщена в будівлі.

Стрільба по дрону журналістів за знімання біля заводу

Журналісти місцевого видання "Центр журналістських розслідувань" заявили про те, що 21 червня під час знімання сюжету невідомі намагалися за допомогою рушниці збити їхній квадрокоптер біля території Миколаївського глиноземного заводу.

Фото: Центр журналістських розслідувань

"Знімаємо сюжет, нікого не чіпаємо, раптом дуже близько чуємо постріл... Потім з'являється і той, хто його зробив. З рушницею. Показуємо документи й питаємо, навіщо він стріляв і чи не в наш дрон хотів поцілити. Хлопак каже, що це був не постріл, а запис пострілу. Наче я після АТО не можу розрізнити... Переїхали на другу локацію. На щастя, там уже не стріляли, але копи приїхали нам заважати…" – написав Ярослав Чепурний у Facebook.

Він повідомив, що кореспонденти готували журналістське розслідування про роботу Миколаївського глиноземного заводу. 

Як розповіли у виданні, журналіст і два оператори ЦЖР саме працювали на території колишнього профілакторію заводу, коли почули постріл, після якого побачили трьох чоловіків. У ЗМІ вважають, що вони намагалися збити квадрокоптер. Один з чоловіків підійшов до журналістів, проте заперечив, що стріляв по дрону, і заявив, що то був лише запис пострілу.

"Ми вважаємо, що чоловіки, які перешкоджали зйомці, можуть мати стосунок до МГЗ, але стверджувати не будемо", – заявили в Центрі журналістських розслідувань.

Окрім того, за словами журналістів, поліцейські сказали їм, що знімати поряд із заводом не можна без дозволу МГЗ.

Ярослав Чепурний повідомив, що після його публікації в соцмережі з ним зв’язалися представники поліції й сказали, що відкрити справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності не вдасться, оскільки команда таки зняла сюжет. Проте в Нацполіції пообіцяли перевірити дії поліцейських.

Катерина Середа, регіональна представниця Інституту Масової Інформації в Миколаївській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!