ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Статистика понад усе. "Ковідні новини" в топЗМІ Кіровоградщини

Кропивницькі топові видання не забувають про коронавірус, однак не перенасичують стрічку новин "пандемічною" інформацією. Такий короткий висновок моніторингу місцевих ЗМІ, який провели з 1 до 5 листопада включно регіональні представники Інституту масової інформації. 

До уваги бралися матеріали, що висвітлювали статистику захворюваності / госпіталізацій / смертності, карантин та карантинні обмеження,  стан ковідних лікарень,  вакцинацію і видавання сертифікатів, що її підтверджують, антивакцинаторські тенденції / рухи в регіоні, а також правопорушення, пов'язані з пандемією, карантинними обмеженнями, підробними сертифікати тощо.

Загалом проаналізовано 360 новин п’яти найпопулярніших видань області та Кропивницького – Гречка, Точка доступу, CBN, Dozor та Без купюр. Водночас було встановлено, що лише 50 з них, або 14%, стосуються тематики коронавірусу.  

Найбільшу частку новин, присвячених захворюванню та всьому, що відбувається навколо нього, має за згаданий період видання "Без купюр". Попри загалом мляву стрічку новин – лише 36 текстів за п'ять днів, число "ковідних" публікацій сягає 22% загальної кількості новин у стрічці. Окрім уже традиційної статистики захворюваності / госпіталізацій / смертності видання чи не єдине розповіло аудиторії про ініціативу студентів місцевого медвишу, які зняли відео з ковідного відділення Кіровоградської обласної лікарні. За інформацією журналістів, студенти "зафільмували моменти, які щодня бачать та проживають лише медики та тяжкі хворі на COVID-19, поки більшість населення все частіше відмовляється від засобів захисту чи нехтують вакцинацією". Містить новина й саме відео, яке, незважаючи на доволі короткий хронометраж, є вельми емоційним та змістовним. 

А от лідером саме за фактичною кількістю "ковідних новин" стало Центральноукраїнське бюро новин (CBN), на "шпальтах" якого за робочий тиждень знайшлося місце для 18 тематичних публікацій. Це 16% із загального числа текстів. 

Характерно, що медійники ретранслювали як інформацію регіонального характеру, так і висвітлювали події всеукраїнського масштабу. Інформаційні повідомлення бюро водночас вирізнялися намаганням доповнити короткі статистичні звіти додатковою корисною інформацією. 

Для прикладу, у стрічці новин CBN знайшлося місце для інформації про оплату роботи медиків, що проводять на Кіровоградщині кампанію зі щеплення проти коронавірусу. 

Медійники не лише повідомили про власне суму коштів, які Національна служба здоров’я виплатила лікарням, а й надали читачам можливість ознайомитися з протипоказаннями для проведення вакцинації. 

Крім того, Центральноукраїнське бюро новин виявилося єдиним з досліджених нами видань, що оприлюднило інформацію щодо порушень, пов’язаних з ігноруванням карантинних обмежень. Такий підхід медійників потішив, оскільки більшість новин про коронавірус у регіональних медіа все ж обмежувалася сухою статистикою. 

Маємо на Кіровоградщині й ЗМІ, що фактично ігнорує коронавірус та доволі "неохоче" публікує інформацію про пандемію. Йдеться про видання "Dozor", яке за перші п’ять днів листопада опублікувало лише одну новину на задану тематику. Та й та стосується придбання апаратів ШВЛ для "ковідних" лікарень області й більше розповідає про роботу депутатського корпусу Кіровоградської облради. 

Загалом найбільше топові видання регіону приділили уваги статистиці захворюваності / госпіталізацій / смертності – 44% із загального числа "ковідних" новин. Ще по 20% матеріалів стосувалися вакцинації та стану лікарень, 6% текстів присвячено карантину та карантинним обмеженням, 2% зібрали "ковідні правопорушення" та інші пов'язані з коронавірусом тематики.

Прикметно, що за моніторинговий період новин щодо антивакцинаторських рухів чи настроїв у регіоні опубліковано не було. Власне як не було помічено й самих мітингів антивакцинаторів.

Павло Лісниченко, регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області. 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews.

Liked the article?
Help us be even more cool!