ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Провадження щодо погроз журналісту з Тернопільщини до суду наразі не скерували

20.08.2021, 10:00
Ірина Небесна

Упродовж липня на Тернопільщині не зафіксували жодного факту перешкоджання журналістській діяльності. Про це регіональній представниці Інституту масової інформації повідомили в секторі захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Нацполіції Тернопільщини.

Що ж до випадку з погрозами редактору видання “Береж. Інфо” (Бережани, Тернопільщина) з боку депутата Тернопільської облради, то після оголошення підозри минуло понад місяць. У секторі захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Нацполіції області, де й займаються фактами порушення журналістської діяльності, ситуацію прокоментували лаконічно: “кримінальне провадження буде скероване до суду”. Однак термінів, коли це станеться, не називають.

Нагадаємо, у квітні цього року депутат обласної ради зателефонував до редактора “Береж. Інфо” з погрозами щодо опублікованого на фейсбук-сторінці видання допису, де згадували його дружину. Як пояснював тоді сам депутат, який тепер фігурує в справі за ч. 1 ст. 345-1 КК України “Погроза або насильство щодо журналіста”, нічого такого він не мав на увазі. А слів не добирав, бо був на емоціях. Редактор видання розмову записав та передав правоохоронцям.

18 червня обласна прокуратура повідомила, що депутатові оголошено про підозру.

У поліції ж нагадали: вказана стаття передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або ж навіть позбавлення волі на строк до трьох років.

Що ж до інших порушень, самі журналісти краю кажуть, що за цей період інцидентів не було. Щоправда, у період відпусток стало важче оперативно отримувати коментарі від посадовців та пресслужб. Однак медійники намагаються не вбачати в цьому злого наміру чи навмисного перешкоджання, тож вирішують ситуацію мирно. Про те, щоб писати заяву, не йдеться взагалі.

Тим часом у поліції та секторі захисту інтересів суспільства і держави нагадують: про факти порушення прав журналістів варто повідомляти безпосередньо на лінію 102 або на електронну адресу [email protected].

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House.

Liked the article?
Help us be even more cool!