ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Просто пихатий пропагандист: як Олександр Малькевич будує кар’єру на ТОТ Запорізької області

Олександр Малькевич, російський пропагандист із Санкт-Петербурга, який стоїть за створенням і роботою медіахолдингу “ЗаМедіа” на ТОТ Запорізької області, продовжує використовувати гроші диктатора Путіна для посилення  пропаганди й власного впливу на окупованих територіях.

Малькевич, за даними розслідування “Репортерів без кордонів”, багато років входив до кола людей, наближених до Євгенія Пригожина – боса приватної військової компанії “Вагнер”. І, хоча Пригожин із серпня 2023 року вважається загиблим в авіакатастрофі, пропагандист Малькевич продовжує зміцнювати свої позиції на окупованих українських землях. 

Малькевич – а-ля політик

Одночасно в самій Росії він “закопує” двох колишніх медіаменеджерів Пригожина, які  наразі сидять під арештом за заявою Малькевича. Як пишуть пропагандистські ЗМІ, вони протягом тривалого часу вимагали гроші “в спецпредставника губернатора Петербурга Олександра Малькевича, якого називали близьким соратником Євгена Пригожина”. Малькевичу ніби погрожували поширити інформацію, яка ганьбить його чи його близьких, і вимагали заплатити за мовчання 4 млн російських рублів (46,6 тисячі доларів). Утім, Малькевич здав медіаменеджерів ФСБ.

А ще прямо зараз, пишуть російські медіа, Малькевич бере участь у виборах до петербурзьких законодавчих зборів від “Єдиної Росії”. За інформацією російського ЗМІ “Бумага”, у червні 2024 року Олександр Малькевич виграв праймеріз “Єдиної Росії” та став офіційним кандидатом у 18-му виборчому округу Санкт-Петербурга. Як політик пропагандист хоче займатися питаннями, пов’язаними з війною в Україні. “Тематика, з якою я йшов до людей, чесна розповідь про те, що відбувається в зоні СВО, та сенс проведення спецоперації відгукуються в їхніх серцях”, – заявляв він. 

Тож паралельно він намагається зміцнити свої позиції на ТОТ Запорізької області. Бо, судячи з усього, більше ніде йому місця немає. Крім кураторства “ЗаМедіа”, до якого можуть доєднатися й інші окупаційні ЗМІ типу радіо “Свободный Бердянск”, його “Фонд розвитку нових медіа” вже вдруге за гроші путінського фонду проводитиме псевдожурналістський медіафестиваль-конкурс для пропагандистів на окупованих територіях “АСТРА-2024”. А ще він призначив себе “завідувачем кафедри соціальних комунікацій Азовського державного педагогічного університету”, захопленого і перейменованого вишу в окупованому Бердянську Запорізької області. 

Малькевич – а-ля педагог

Історія з призначенням пропагандиста Малькевича завідувачем кафедри “Азовського державного університету”, точніше, перейменованого захопленого Бердянського державного педагогічного університету, така сама комічна, як і його завідування кафедрою в захопленому у 2022 році Херсонському державному педуніверситеті.

На початку липня 2024 року він повідомив про своє призначення у власному телеграм-каналі. У дописі Малькевич серед іншого пояснив: “У зв’язку з новою посадою я залишив Херсонський державний педагогічний університет, якому віддав майже два роки. Нагадаю, що завдяки мені там була створена кафедра журналістики та медіакомунікацій, навчання на якій проходять сотні студентів. Крім того, у ХДПУ я випустив підручник “Справжня російська журналістика для нових регіонів”. Загалом, за підтримки чудової Тетяни Томіліної (херсонська колаборантка, “ректор” ХДПУ. – Авт.), яка на той момент керувала вишем, я попрацював на славу. Очевидно, що всі масштабні завдання вирішені нами; та і я на цьому етапі, гадаю, виконав свою роботу. Тому можна вважати, що моя місія до ХДПУ завершена”.

Втім, про справжні причини свого “звільнення” Малькевич не говорить. А причина проста: після звільнення Херсона в листопаді 2022 року виш знову став українським, і всі колаборанти-викладачі разом з “чудовою Томіліною” зникли звідти. Складно сказати, чим і ким Малькевич керував ці “майже два роки”. За словами головреда херсонського видання “Мост”, регіонального представника ІМІ в Херсонській області Сергія Нікітенка, захоплений виш після окупації фактично не працював. Головред каже, що після захоплення  його намагалися “відбудовувати” якісь колишні викладачі й просто випадкові люди, наприклад таксисти. 

“Під кінець літа 2022 року з’явився Малькевич, і Томіліна підтягнула його туди. Вони навіть набрали якихось студентів і проводили “медіашколу”. Нікого вони з тієї школи не випустили. Вже після втечі з Херсона вони відкрили цей “університет” десь на окупованій території, але в нього немає свого приміщення, вони просто їздять проводять тренінги. Ну а Малькевич звільнився, як тільки всі втекли”, – розповів Сергій Нікітенко.

Утім, оголошення про взяття на роботу і співпрацю з ще одною “чудовою” окупаційною ректоркою Катериною Степанюк, бердянською колаборанткою, що перебуває під санкціями, у Малькевича було таке саме пафосне, як і про викладання в Херсоні. 

“Новина-блискавка” про себе самого у власному телеграм-каналі. Скрин: телеграм-канала Медіа Малькевич
“Новина-блискавка” про себе самого у власному телеграм-каналі. Скрин: телеграм-канал “Медіа Малькевич”

“Новина-блискавка” в телеграм-каналі Малькевича містила захват від себе й інформацію, що він очолив кафедру “соціальних комунікацій факультету філології та соціальних комунікацій”, що “виш дуже сильний, студенти креативні, будинок історичний”, що “ректор Катерина Іванівна Степанюк – дуже хороша людина та чудовий професіонал. Тому працювати в АГПУ і стати частиною колективу я дуже радий”, що “дуже приємно передати свій професійний досвід студентам нових регіонів, які щиро зацікавлені в отриманні нових знань у галузі медіа та комунікацій”, і що “є задуми щодо організації навчання саме спеціалістів у сфері медіаосвіти”.

До речі, Азовський державний педагогічний університет – це той самий виш, у якому в березні 2024 року окупаційна влада відкрила студію юного журналіста “СЮЖет”. “Керівницею” проєкту тоді стала студентка 2 курсу факультету філології і соціальних комунікацій Даніела Соколова, а “наставником проєкту” – колаборант із Бердянська, “в.о. проректора з виховної діяльності та соціального розвитку” Тимур Камаєв.

Наразі на сайті захопленого вишу вже є окремі новини про Малькевича, як, приміром, ця: “Завідувач кафедри соціальних комунікацій факультету філології та соціальних комунікацій АГПУ Олександр Малькевич стане автором та ведучим підсумкової аналітичної програми у прямому ефірі на ТВ-3!”.

Піар-новина про Малькевича на сайті захопленого університета в Беряднську. Скрин: сайт університету
Піар-новина про Малькевича на сайті захопленого університету в Бердянську. Скрин: сайт університету

Цей новий статус Малькевич тепер використовує під час роздавання коментарів про  що завгодно. Судячи з усього, йому важливо бути “вчителем”. Про це, зокрема, згадували й кілька російських медіа, які пишуть більш-менш критичні матеріали про події в РФ. До речі, про статуси. У телеграм-каналі пропагандиста є великий окремий допис “Актуальний путівник з регалій та “титулів” Олександра Малькевича для колег-журналістів!”. Це не жарт.

Малькевич має на вибір 18 статусів, якими його можна називати. Скрин: телеграм-канал Медіа малькевич 
Малькевич має на вибір 18 статусів, якими його можна називати. Скрин: телеграм-канал “Медіа Малькевич”

У ньому Малькевич детально пояснює “колегам”, як його називати, з урахуванням різних контекстів. Зокрема, він нагадує: “Олександр Малькевич сьогодні: журналіст; член громадської палати Росії; кавалер ордена мужності; голова правління Фонду розвитку нових медіа; завідувач кафедри соціальних комунікацій (факультету філології та соціальних комунікацій) Азовського державного педагогічного університету”. Крім того, в дописі вказано ще 13 (!) регалій, якими Малькевич наполягає називати себе для “федерального контуру”, “херсонського контуру”, “нових регіонів і не тільки”, “просто для довідки”.

Малькевич – а-ля організатор

Малькевич продовжує отримувати значні кошти від російської влади для поширення агресивної пропаганди та дезінформації. Так, уже вдруге за період окупації частини Запорізької області оголошено проведення “медіафестивалю нових регіонів “АСТРА-2024”. У ньому, пишуть пропагандисти, зможуть узяти участь “усі засоби масової інформації ДНР, ЛНР, Херсонської та Запорізької областей”. Організує його “Фонд розвитку нових медіа”, власником і керівником якого є Малькевич і який з червня 2024 року перебуває, як і сам Малькевич, під канадськими санкціями. За медіафестиваль платитиме “Президентський фонд культурних ініціатив” диктатора Путіна. На сайті путінського фонду цей “медіафестиваль” називають так: “Астра-2024 – премія за досягнення в галузі розвитку медіапростору регіонів Росії, що повернулися”. “Інформаційними партнерами” цього року виступлять “Донецьке агентство новин” та “Луганський інформаційний центр”. Цьогоріч грошей на медіафестиваль Малькевич отримав більше.

Як писав ІМІ, у 2023 році на перший конкурс “Астра” “Фонд розвитку нових медіа” отримав майже 84 тисячі доларів (або 6,5 млн російських рублів) від фонду Путіна “Президентський фонд культурних ініціатив”. Малькевич називав себе  автором ідеї та продюсером проєкту. Конкурс стосувався телебачення і проводився за десятьма номінаціями. Цього року організація Малькевича отримає він Путіна вже 104 тисячі доларів (або майже 9 млн російських рублів). 

Всього на пропагандистський “медіафестиваль” витратять більше 10 мільйонів російських рублів
Всього на пропагандистський “медіафестиваль” витратять понад 10 мільйонів російських рублів

Пропагандисти розширюють сферу впливу конкурсу, і тепер узяти участь у ньому зможуть усі види медіа з окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Обиратимуть найкращих пропагандистів з таких номінацій: телебачення (щоденна інформаційна програма, інтерв’юер, провідна інформаційна програма, щотижнева інформаційно-аналітична програма, просвітницька програма, телевізійний документальний фільм, телевізійний дизайн); друковані ЗМІ (фотокореспондент, репортер, найкраща газетна публікація); радіо (інформаційна програма, радіоведучий); інтернет-ЗМІ (найкраща публікація в інтернет-ЗМІ, найкращий спецпроєкт інтернет-ЗМІ). Ще будуть додаткові номінації, зокрема “За вірність професії”, “Наймолодшому кореспонденту” та “За підтримку волонтерства”.

Власне, це далеко не повний опис активності Малькевича на ТОТ Запорізької області. Малькевич дедалі більше виявляє активність на окупованих територіях, змінивши свій кут уваги після звільнення Херсона на окуповану частину Запорізької області. І якщо раніше в його діяльності не особливо проглядалася цікавість до української молоді як головного об’єкта пропаганди, то зараз можна говорити про те, що Малькевича цікавить не тільки медіа, Малькевича цікавить молодь як найресурсніша складова окупованого соціуму і поки що його ніщо не зупиняє. Тож варто подумати, як захистити українців на ТОТ від його впливу.

Наталія Виговська, регіональна представниця Інституту масової інформації в Запорізькій області

Liked the article?
Help us be even more cool!