ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Повідомлення про підозру в погрозі журналістові: як минає перше півріччя 2021 року в медіасередовищі Тернопільщини

15.07.2021, 10:00
Ірина Небесна

За перші шість місяців 2021 року на Тернопільщині зафіксували лише один факт перешкоджання журналістській діяльності – за ч. 1 ст. 345-1 КК України “Погроза або насильство щодо журналіста”. Розв'язують питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Нагадаємо, йдеться про випадок у Бережанах Тернопільської області, де редактор видання “Береж. Інфо” Володимир Якимів у квітні написав заяву на депутата Тернопільської обласної ради Олега Валова щодо погроз у телефонній розмові. Сам депутат у коментарі регіональній представниці ІМІ пояснив, що жодних намірів щодо фізичної розправи над журналістом не мав, а піддався емоціям, однак відповідати перед законом готовий. Схоже на те, що й доведеться, адже 18 червня йому оголосили підозру

Як повідомили в обласній прокуратурі, розв'язують питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу. 

В управлінні комунікації Національної поліції України наголосили: санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або ж навіть позбавлення волі на строк до трьох років. Це перший схожий випадок в області за останні п’ять років.

Що ж до інших фактів перешкоджання журналістам області, то в сектору захисту інтересів суспільства і держави Головного управління Нацполіції Тернопільщини регіональній представниці ІМІ розповіли, що впродовж червня нових заяв від працівників медіа не надходило. 

Там укотре закликають повідомляти про факти порушення прав журналістів або в поліцію, або на електронну адресу сектору [email protected]. Адже відсутність заяв ще не свідчить про те, що фактів перешкоджання справді немає. 

Нагадаємо, раніше правоохоронці закликали журналістів не обмежуватися повідомленнями про перешкоджання їхній діяльності лише в соцмережах.

Ірина Небесна, регіональна представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області

Матеріал підготовлено в межах проєкту “Мережа медіаспостерігачів”, який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!