ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Порушення прав журналістів: Донеччина – 2019

З початку року в Донецькій області офіційно не зареєстровано жодного кримінального провадження, де фігурує діяльність журналістів. Представниця ІМІ в Донецькій області Юлія Гаркуша зустрілася із представником ГУ Нацполіції в Донецькій області, щоб поговорити про стан розслідування деяких минулорічних справ та стан цьогорічних фактів порушень.

Зустріч, ініційована Інститутом масової інформації, відбулася 19 червня в Маріуполі. На ній був присутній Андріан Гоменюк, слідчий ГУ Нацполіції в Донецькій області.

За даними Барометра свободи слова, який веде та щомісяця оновлює ІМІ, з початку 2019 року в Донецькій області зафіксовано два випадки перешкоджання журналістській діяльності.

Це випадок, коли журналістці Ганні Махно та оператору Валерію Ситюку з каналу "1+1" погрожував охоронець приватного зоопарку в Покровську, і справа про перешкоджання діяльності журналіста Богдана Новака з Краматорська: йому заважали працювати охоронці ринку. В першому випадку журналісти до поліції не зверталися, у другому випадку, за інформацією слідчого Андріана Гоменюка, справу  Богдана Новака не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань через відсутність складу злочину.

Донеччина не в топі

Минулого ж 2018 року таких фактів було зафіксовано сім, це не багато, порівнюючи з іншими областями, тому Донеччина і не потрапила у топ-5 порушників прав журналістів, на цих сходинках – Київ (97), Миколаїв (16), Дніпро (12), Полтава (12) та Одеса (11).

З минулорічних справ, що наразі розслідує поліція Донеччини, це випадок, що стався в Краматорську в останньому місяці 2018 року, коли бригадир будівельників відібрав телефон та змусив журналіста Андрія Романенка, який знімав, як під час дощу в міському парку укладали асфальт, видалити це відео.

“Так, на мене насправді напали того вечора. Вирвали телефон, примусили видалити відео, один раз легенько вдарили… скоріше навіть штовхнули… Побої знімати не став, адже надто великих уражень не зазнав. Натомість через агресивні дії працівника комунальної служби не зміг виконати свою роботу. У поліції доволі оперативно уточнили всі деталі, пообіцяли зв’язатися зі мною”, – розповів Романенко.

Одразу після нападу Романенко подав заяву до поліції про перешкоджання журналістській діяльності. Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України.

Адвокат будівельників, що перешкоджали роботі журналіста, у приватній розмові звинуватив Андрія Романенка в затягуванні розслідування справи. Але сам журналіст дивується, як таке можливо, і так коментує в інтерв’ю Юлії Гаркуші, представниці ІМІ у Донецькій області: “Не розумію, як я можу затягувати справу? Тим більше я виконую всі дії, про які каже мені слідчий. Вони, здається, самі це роблять, бо навіть не з’явилися на опізнання”.

За словами слідчого ГУ НП у Донецькій області Андріана Гоменюка, справу внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у ній досі ведуться слідчі дії.

Юлія Гаркуша, регіональна представниця ІМІ в Донецькій області

Матеріал підготовлено в межах проєкту "Мережа медіаспостерігачів", який виконує ІМІ за підтримки Freedom House

Liked the article?
Help us be even more cool!