ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прес-релізи вбивають вінницьку інтернет-журналістику

06.12.2016, 14:35

Результати моніторингу новин вінницьких онлайн-видань свідчать про брак балансу думок. У середньому в 10% матеріалів цей журналістський стандарт дотримано. У порівнянні із попереднім моніторинговим періодом (серпень 2016) цей показник впав на 12%. Найбільше матеріалів (новин) з дотриманням балансу думок є на сайті «Власно.Info» - 16%. У порівнянні з минулим періодом цей показник знизився на 4%. Другу позицію займає «20Хвилин» - 12%. Тут спостерігається значне падіння балансу думок на 28%. «Моя Вінниця» - 8%. Показник залишився без змін. На «Вінниця.Info» найменший показник – 4%. Ресурс втратив 16%.

«Падіння балансу думок пов’язано не з тим, що журналісти не бажають брати коментарі у тієї чи іншої сторони. Джерелом проблеми є засилля прес-релізів, які ресурси видають, як журналістські матеріали. Журналістика фактів перетворюється на релізну журналістику. Враховуючи такі тенденції про стандарти, мабуть, краще говорити з прес-службами», — вважає експерт з моніторингу ІМІ Сергій Бондаренко.

Серед прикладів дотримання балансу думок є наступні матеріали: «В 2017 році швейцарський проект по модернізації системи теплопостачання продовжиться будівництвом твердопаливної котельні» (25.10.2016 року), «Поліцейський не завжди правий. Які зміни хочуть ввести для захисту «копів»?» (26.10.2016), «Вінницькі студенти-переможці поділися враженнями від стажування у Польщі» (25.10.2016) та  «Жмеринських освітян просять притягнути до відповідальності через корупцію» (24.10.2016).

Достовірність (посилання на джерела інформації) займає другу позицію з трьох стандартів, яких дотримуються вінницькі інтернет-ЗМІ. У середньому в 64% новин читачі можуть дізнатись про джерела інформації, на які посилаються журналісти у своїх матеріалах. На жаль, спостерігається падіння дотримання і цього стандарту на 15%. На сайті «Власно.Info» лише у 80% матеріалів цей стандарт дотримано. «Вінниця.info», яка минулого моніторингового періоду показала достовірність на рівні 84%, у жовтні продемонструвала гірші результати – 64%. Також зафіксовано падіння достовірності на 28% на «20Хвилинах». Якщо у серпні джерело інформації можна було чітко ідентифікувати у 84% матеріалів, зараз ця цифра складає 56%.

Приємним є той факт, що на «Моїй Вінниці» дотримання цього стандарту зросло з 48% до 56%.

Основна причина недотримання достовірності є суто технічною та полягає у тому, що на ресурсах гіперпосилання на джерело інформації обмежується переходом на головну сторінку, а не на сторінку де безпосередньо розміщена інформація джерела або взагалі без додавання посилання. Хоча примітивний пошук за ключовими словами та словосполученнями видає першоджерело з розміщеною на його сайті новиною. Крім того, спостерігається вибіркове додавання гіперпосилання на першоджерело, тобто в одному матеріалі є посилання, в іншому просто вказується джерело. Це викликає певний дискомфорт, «затягує» час на пошук інформації на ресурсах джерела та створює відчуття, що цієї інформації не існує.

У 100% новин розміщених у вінницьких інтернет-ЗМІ відокремлені факти та коментарі від оціночних суджень журналістів. З одного боку ця цифра може тішити, але є певний парадокс. Він полягає у тому, що у більшості оцінених матеріалів апріорі не може бути оціночних суджень журналіста – бо цей матеріал є ПРЕС-РЕЛІЗОМ або матеріалом підготовленим прес-службою. У трьох з чотирьох ресурсів більшість матеріалів – це не власні матеріали. Здається таке враження, що редакції перетворюються на генератори релізів, а не є творцями унікального контенту.

Падіння рівня журналістських стандартів та засилля прес-релізів свідчить про кризу у вінницькій інтернет-журналістиці. Ця тенденція викликає серйозне занепокоєння, яке вимагає професійної дискусії задля збереження та розвитку якісної регіональної онлайн-журналістики.

Моніторинг проводився у жовтні 2016 року в 10 областях України: Вінницькій, Волинській, Миколаївській, Запорізькій, Львівській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Харківській та в місті Маріуполь. В кожному регіоні аналізувалось по чотири провідних інтернет-ЗМІ. Загалом — 1000 новин на суспільно важливу тематику.

Новини аналізували на дотримання трьох професійних журналістських стандартів: баланс думок і точок зору (в інтернет-ЗМІ допускається оприлюднення думок інших сторін конфлікту окремими новинами протягом 12 годин після оприлюднення першої), достовірність (ідентифікованість та надійність джерела інформації) та відокремлення фактів від коментарів. 

У жовтні 2016 року у Вінниці досліджувались 4 ресурси, які мають найбільшу популярність та показники відвідування, а саме – «20 Хвилин» (http://vn.20minut.ua/), «Вінниця.Info» (http://www.vinnitsa.info/), «Власно.Info» (http://vlasno.info/) та «Моя Вінниця» (http://www.myvin.com.ua/). У відповідності до методології дослідження відбиралися 25 новин на кожному ресурсі на суспільно важливу тематику, окрім новин спорту, культури, розваг тощо.

Текст: Сергій Бондаренко, регіональний представник ІМІ у Вінницькій області, для сайту Подільської Агенції Регіонального Розвитку.

Моніторинг провели експерти Інституту масової інформації за підтримки Чеського посольства в Україні.

Liked the article?
Help us be even more cool!