ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Правозахисники вимагають від влади РФ негайно звільнити Владислава Єсипенка

16.02.2022, 17:11
Владислав Єпипенко на суді у Сімферополі 15 липня, фото - скріншот з відео Радіо Свобода
Владислав Єпипенко на суді у Сімферополі 15 липня, фото - скріншот з відео Радіо Свобода

Низка українських правозахисних та медійних організацій засуджують ув’язнення журналіста Крим.Реалії Владислава Єсипенка у тимчасово окупованому Криму та вимагають від влади РФ негайно його звільнити.

Про це йдеться у заяві організацій, оприлюдненій на сайті Центру прав ZMINA.

Автори заяви заявив вважають його ув'язнення політично мотивоване у зв’язку з його громадянською позицією та журналістською роботою.

Від влади РФ правозахисники вимагають не лише звільнення Єсипенка, а й всіх політичних в’язнів, які утримуються в місцях несвободи на території АР Крим та м. Севастополя або Російської Федерації,

Також вимагають припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією, висловлення своїх поглядів та журналістську діяльність; негайно припинити застосування кримінального законодавства РФ на тимчасово окупованій території Криму відповідно до норм міжнародного гуманітарного права.

Крім того, правозахисники закликають міжнародні організації та уряди демократичних держав, а також країни-учасниці Кримської платформи звернутися до РФ з вимогою негайно звільнити Владислава Єсипенка та засудити дії Росії щодо політичного переслідування журналістів та активістів в окупованому Криму.

Також правозахисники закликають посилити тиск на російський уряд, щоб домогтися звільнення усіх політв’язнів та зупинити переслідування громадян України в окупованому Криму; посилити секторальні санкції проти РФ за систематичні грубі порушення прав людини, злочини проти людяності та воєнні злочини, що скоєні в окупованому Криму. Ввести персональні санкції проти посадових осіб окупаційної влади Криму та Російської Федерації (суддів, слідчих, прокурорів, співробітників ФСБ та ФСІН), які причетні до політично мотивованих переслідувань громадян України за їхні погляди та громадянську позицію.

Автори заяви закликають Президента України, Верховну Раду України, Міністерство закордонних справ України, прокуратуру АРК та міста Севастополя:

  • забезпечити ефективне розслідування фактів незаконного позбавлення волі і переслідування Владислава Єсипенка та усіх інших фактів грубих порушень фундаментальних прав людини у тимчасово окупованому Криму;
  • підписати ухвалений Верховною Радою законопроєкт №6104 про соціальний і правовий захист осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, та членів їх сімей, ухвалений Верховною Радою України у першому читанні;
  • підписати ухвалений Верховною Радою законопроєкт р.н. 2689 щодо гармонізації  кримінального законодавства з положеннями міжнародного права та запровадити відповідальність за злочини проти людяності та воєнні злочини, які вчиняються на окупованих територіях України;
  • ініціювати рішучі кроки в межах Кримської платформи, спрямовані на припинення політичних репресій у Криму та звільнення всіх громадян України, які позбавлені волі за політичними мотивами на території РФ та окупованого нею Криму.

Заяву підписали: Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, Центр Громадянської просвіти “Альменда”, КримSOS, Центр громадянських свобод, Освітній дім прав людини — Чернігів, Асоціація УМДПЛ, Благодійний фонд Восток SOS, Національна спілка журналістів України, Проєкт “Без кордонів”, Регіональний центр з прав людини, Дім прав людини “Крим”, Центр гуманістичних технологій “АХАЛАР”, Громадська організація MART, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Харківська правозахисна група, Дім вільної Росії, Інститут масової інформації.

Як повідомляв ІМІ, підконтрольний Росії Сімферопольський районний суд засудив фрілансера Крим.Реалії Владислава Єсипенка до шести років у колонії загального режиму.

Як повідомляв ІМІ, 15 лютого російські прокурори в окупованому Криму запросили для журналіста 11 років позбавлення волі в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Владислав Єсипенко під час виступу з останнім словом у суді 15 лютого заявив, що вважає справу політичною.

15 липня 2021 року в підконтрольному Росії Сімферопольському районному “суді” російський прокурор оголосив обвинувальний висновок у справі Владислава Єсипенка. Його звинувачують за статтями 223-1 (незаконне виготовлення вибухових речовин, перероблення або ремонт вибухових пристроїв) і 222.1 (незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, її основних частин, боєприпасів) КК Росії. 

Санкції обох статей передбачають до 12 років позбавлення волі. Максимальний термін покарання за сукупністю двох статей – 18 років позбавлення волі.

10 березня 2021 року співробітники ФСБ Росії затримали в окупованому Криму фрілансера Радіо Свобода Владислава Єсипенка. Він брав участь в акції до дня народження Тараса Шевченка, що відбулася в Сімферополі 9 березня. Журналісту інкримінують збір інформації “в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки, повідомили в Центрі громадських зв’язків ФСБ Росії. Як стверджують в ФСБ, Єсипенко “здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об’єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму”.

Владислав Єсипенко заявляв, що слідчі ФСБ РФ застосовували до нього тортури, щоб домогтися визнання провини.

Liked the article?
Help us be even more cool!