ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Найчастіше офіційні тези щодо вакцинації лунали від двох посадовців - дослідження ІМІ

01.02.2021, 12:54
Фото - es.123rf.com
Фото - es.123rf.com

Найчастіше офіційні тези щодо вакцинації лунали від двох українських посадовців – міністра охорони здоров'я Максима Степанова та міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. 

Такими є дані моніторингового дослідження ІМІ, проведеного в грудні 2020 - січні 2021 року в 20 онлайн-медіа.*

Що стосується політиків, найчастіше в медіа цитували нардепів "Слуги народу" Михайла Радуцького, Євгенію Кравчук, нардепку "Голосу" Олександру Устинову та нардепів ОПЗЖ.

Комунікаційні меседжі МОЗ щодо вакцинування в медіа мали відверто слабкий вигляд. В одній і тій самій стрічці новин поряд могли стояти повідомлення, що у світі стартувала масова вакцинація проти COVID-19 європейськими/американськими вакцинами, і тут же – що на українців очікує китайська вакцина CoronaVac (Sinovaс), яка, за останніми дослідженнями Бразиліїї, має низьку ефективність – 50,38%

У відповідь на це Степанов обіцяв, що, якщо китайська вакцина матиме ефективність  менш ніж 70%, Україні повернуть кошти.

На додачу до цього в медіа з’явилась інформація від нардепки Устинової, що влада зірвала договір закупівлі "американської вакцини, яку зараз закуповує весь світ: у ручному режимі Степанов наказав зупинити цю закупівлю… водночас цього міністр наказав закупити вакцину китайського виробника – набагато дорожчу і менш ефективну, ніж ту, яку повинна була закупити Україна".

На цьому тлі проросійські медіа 112.ua та "Страна" акцентували увагу, що влада "провалила вакцинацию украинцев" і жодні реанімаційні дії вже не будуть ефективними. І які б уже влада не пропонувала нові варіанти, чи то американські вакцини Pfizer, Moderna, чи британську Astra, єдиний вихід – російська вакцина Sputnik V, про яку попередньо домовлявся Медведчук з Росією:

Водночас міністр закордонних справ Кулеба критикував російську вакцину не лише за її медичну неефективність, але й за пропаганду щодо теми щеплення російською вакциною в Україні:

*Моніторинговий аналіз проводився за допомогою кастомізованих пошукових запитів Google Advanced Search та внутрішнього моніторингового робота ІМІ з 21–27 грудня 2020 та 11–17 січня 2021 року у 20 загальнонаціональних інтернет-ЗМІ (одинадцять найрейтинговіших, сім ЗМІ, що підписали меморандум Медіаруху за дотримання професійних стандартів, а також два сайти, які висловили бажання бути в переліку медіа, що підлягають моніторингу): obozrevatel.com, korrespondent.net segodnya.ua, 24tv.ua, tsn.ua, strana.ua, pravda.com.ua, politeka.net, rbc.ua, 112.ua, gordonua.com, nv.ua (М), liga.net (М), ukrinform.ua (М), zn.ua (М), censor.net.ua (М), tyzhden.ua (М), interfax.com.ua (М), suspilne.media (М), bykvu.com (М). Загальна вибірка становила 1073 матеріали.

Проведення цього дослідження стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID "Медійна програма в Україні", який виконується міжнародною організацією Internews Network. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО "Інститут масової інформації" та необов’язково відбиває думку USAID, уряду США та Internews Network.

Liked the article?
Help us be even more cool!