ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Медіарух закликає правоохоронців притягнути до відповідальності причетних до тиску на “Детектор медіа”

01.12.2023, 10:17
Photo credits: Khwanchai Phanthong
Photo credits: Khwanchai Phanthong

Українські журналісти і медійні організації, учасники Медіаруху, закликали правоохоронні органи встановити причетних до організації медійної атаки на “Детектор медіа” та притягнути їх до відповідальності.

Про це йдеться в заяві об’єднання “Медіарух”.

“Медійна атака на наших колег почалася кілька днів тому в формі звинувачень у нібито оплаті російському суб’єкту за послуги з дослідження телеграм-каналів. Насправді сервіс для дослідження телеграм-каналів TgStat.com має безплатну версію, яка була використана Інститутом масової інформації для дослідження російської дезінформації та фейків в телеграм-каналах. Жодні проплати суб’єктам рф не здійснювалися. Згодом це дослідження ІМІ було передруковане “Детектором медіа” у розділі “«Дайджест”, - йдеться у заяві. 

Учасники медіаруху заявляють, що широко розгорнуту дискредитаційну кампанію із залученням багатьох телеграм-каналів — серед яких “Батальйон “Монако”, “Доброго вечора, ми з України”, “Джокер”, “Труха” і її регіональна мережа телеграм-каналів — розглядають як помсту за критику “Детектором медіа” та ІМІ анонімних телеграм-каналів із сумнівним контентом. 

“Безпідставні звинувачення української громадської організації та онлайн-видання в співпраці з агресором не лише зачіпають їхню репутацію, а й можуть поставити під загрозу фізичну безпеку журналістів “Детектора медіа” та ІМІ, на яких, фактично, нацьковують свою аудиторію анонімні телеграм-канали. Наприклад, канал “Батальйон “Монако” опублікував “опитування”, в якому пропонує аудиторії обрати спосіб розправи з “ДМ” та ІМІ, а деякі анонімні коментатори пропонують ліквідувати ці організації, спалити їхні офіси тощо. Водночас частина коментаторів стає на бік організацій та звинувачує телеграм-канал в наклепі”, - йдеться у заяві.

Медіарух закликає правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та відреагувати на неї. Зокрема встановити осіб, які стоять за поширенням вказаної дезінформації у вказаних телеграм-каналах та притягнути їх до відповідальності за втручання в діяльність журналістів “Детектора медіа” та ІМІ. В публічному просторі вже фігурувала інформація про осіб, що представляють ці телеграм канали, зокрема канал “Труха”.

Як повідомляв ІМІ, у жовтні 2023 року політтехнолог Володимир Петров пригрозив шеф-редакторці порталу “Детектор медіа” Наталії Лигачовій “покаранням”, і він сам вирішуватиме, як вона буде покарана.

Довідково. Медіарух – спільнота, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій. Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” започатковано 5 лютого 2019 року. Першими підписантами меморандуму Медіаруху стали “UA: Перший”, Українське радіо, Громадське радіо, ІА Укрінформ, ІА Інтерфакс-Україна, Liga.net, “Дзеркало тижня. Україна”, NV, “Цензор.нет”, 5 канал, “Український тиждень”, Opinion, низка регіональних медіа, Незалежна медійна рада, громадські організації “Детектор медіа”, “Інститут масової інформації”, “Інтерньюз Україна”, “Центр демократії та верховенства права”, “Фундація “Суспільність”, “Національна асоціація медіа”, “Донецький інститут інформації”, “Інститут демократії імені Пилипа Орлика”, “Центр прав людини Zmina”. Згодом доєдналися інші організації та окремі журналісти – загалом понад 70 учасників.

Liked the article?
Help us be even more cool!