ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацполіція порушила справу щодо журналістів "Схем" за скаргою Медведчука

08.03.2018, 20:38
Радіо Свобода

Головне управління Національної поліції в Києві на вимогу Печерського райсуду столиці розпочало кримінальне провадження за статтею “Порушення недоторканості приватного життя” лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука з боку журналістів програми “Схеми”. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на відповідь прес-служби поліції Києва.

“Копія ухвали Печерського суду Києва за скаргою Медведчука В.В., в інтересах якого діє адвокат Кириленко І.І., надійшла до Солом’янського УП для внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 182 Кримінального кодексу України (Стаття 182 “Порушення недоторканності приватного життя”, 2 частина: “ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, – караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк”, – ред.) Дані матеріали були зареєстровані в журналі єдиного обліку заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події, та в подальшому розпочате кримінальне провадження”, – повідомили редакції в поліції.

Авторка і ведуча програми “Схеми” Наталка Седлецька вважає це тиском на редакцію.

“Це ніщо інше, як невдала спроба банального тиску на редакцію. Зараз ми у правовий спосіб домагаємось кримінальної відповідальності для охоронців самого Медведчука, які здійснили фізичний напад на нашу знімальну групу поблизу аеропорту "Київ", перешкодивши їхній законній журналістській діяльності. Одному з них Нацполіція Києва вже вручила підозру. Очевидно, будь-що “завести справу” на наших журналістів – це такий крок Медведчука у відповідь”, – зазначила вона. При цьому Седлецька наголосила, що Медведчук - особа публічна і навіть офіційно уповноважена державою брати участь у переговорному процесі щодо звільнення заручників.

“Наші журналісти не просто мали повне право проводити зйомку. Вони виконували свій прямий журналістський обов’язок – фіксувати факти, що можуть свідчити про зловживання Медведчука своїм становищем у власних цілях. Жодними кримінальними провадженнями за недолугими звинуваченнями нас залякати не вдасться. Ми та наші юристи впевнені у законності наших дій - і, якщо знадобиться, будемо готові довести це в рамках офіційного розслідування”, – зазначила Наталка Седлецька.

Раніше юристи Віктора Медведчука звернулися до Печерського суду Києва з вимогою зобов’язати правоохоронців відкрити провадження щодо начебто втручання журналістів програми у приватне життя бізнесмена.

Як повідомляв ІМІ, 7 листопада 2017 року охоронці лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука напали на знімальну групу програми “Схеми” біля VIP-терміналу аеропорту “Київ” поблизу Жулян.

Редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” оприлюднила відео нападу. З відео видно, як охоронці підприємця у масках та балаклавах кинулися до знімальної групи і почали застосовувати силу – штовхали, били ліктями, ставили підніжки та кілька разів вибили камеру з рук оператора. Також охоронці засліплювали камеру спеціальним ліхтарем. Усе це відбувалось в публічному місці по вулиці Медова, біля VIP-терміналу.

На відео також зафіксований кортеж Віктора Медведчука, який від’їжджав від терміналу.

За фактом нападу прокуратура Києва почала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) КК України.

9 листопада 2017 року редакція програми журналістських розслідувань “Схеми” за годину до виходу в ефір отримала від адвоката Віктора Медведчука лист, у якому журналістів застерігають від кримінальної відповідальності у разі видачі розслідування “Чорні чоловічки” про його перельоти в ефір.

7 грудня 2017 року Нацполіція повідомила, що 41-річному донеччанину, який перешкоджав законній діяльності журналістів оголошено підозру.

7 березня 2018 року Солом’янський районний суд міста Києва провів підготовче засідання у справі за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” з боку охорони лідера організації “Український вибір” Віктора Медведчука та призначив розгляд справи по суті на 16 березня.

Liked the article?
Help us be even more cool!