ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Журналісти "Схем" заявили про напад охоронців Медведчука

08.11.2017, 10:21
Фото - Радіо Свобода

Журналіст програми журналістських розслідувань “Схеми” (спільний проект Радіо Свобода і телеканалу “UA:Перший”) Михайло Ткач заявив про перешкоджання діяльності журналістів із боку охорони Віктора Медведчука. Інцидент стався увечері 7 листопада біля ВІП-терміналу аеропорту “Київ”, повідомляє Радіо Свобода.

“Люди, які постійно охороняють прильоти і вильоти Віктора Медведчука, люди в масках і балаклавах перешкоджали нашій законній журналістській діяльності. Били ліктями, штовхали, робили підніжки, в оператора двічі вибили камеру з рук. Наше авто з реєстратором заблокували, щоб завадити зняти приліт літака Віктора Медведчука з Росії і вихід із терміналу”, – написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Головна редакторка програми “Схеми” Наталка Седлецька повідомила, що знімальна група програми продовжила виконувати свою діяльність попри завади їх роботі.

“Наші журналісти та оператори продовжили виконувати свою роботу попри нахабну сплановану протидію їхній журналістській діяльності. Протягом останніх тижнів охоронці Медведчука регулярно винаходили нові й нові методи, як перешкодити нашій зйомці”, – повідомила Седлецька.

“Перешкоджання та силовий напад на знімальну групу “Схем” здійснили охоронці Віктора Медведчука. Це трапилось біля VIP-терміналу аеропорту в Жулянах (Київ). З якого Медведчук на виключних умовах відлітає напряму до Росії та назад на своєму чартері, попри заборону прямого авіасполучення”, - зазначила вона.

Підтверджень чи заперечень цих слів із інших джерел наразі немає, зазначає видання.

Віктор Медведчук, підприємець, лідер проросійської організації “Український вибір” і кум президента Росії Володимира Путіна, є також представником України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську, яка займається, зокрема, визволенням заручників.

Як пише видання, ще 2016 року голова Служби безпеки України Василь Грицак підтверджував, що Віктор Медведчук у зв’язку з цим періодично літає власним літаком безпосередньо з України до Москви, хоча загалом через агресію Росії проти України діє заборона на пряме авіаційне сполучення між двома країнами, яку наклав Київ, а у відповідь і Москва.

Тоді ж у прес-службі громадського руху “Український вибір – Право народу” на запит програми “Схеми” повідомили, що дозвіл на пряме авіасполучення від української та російської влади Віктор Медведчук отримує для проведення офіційних переговорів.

При цьому, за повідомленнями, в Росії Медведчука бачили і на інших заходах, зокрема з участю Путіна. Наразі не відомо, чи на ті заходи він також діставався прямими польотами з України в Росію.

Як повідомляв ІМІ, 15 вересня співробітники Державного управління охорони напали на знімальну групу “Схем” біля одного з ресторанів у Конча-Заспі, де знаходилися Президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, віце-спікер Ірина Геращенко. За інформацією журналістів, у ресторані святкували весілля сина генпрокурора Юрія Луценка Олександра.

У момент, коли закриту вечірку мав залишити Президент України Петро Порошенко, працівники УДО напали на знімальну групу програми, в результаті чого оператор Борис Троценко зазнав струсу мозку та пошкодження руки. Журналісти написали заяву до поліції про перешкоджання законній журналістській діяльності.

16 вересня начальник УДО Валерій Гелетей повідомив, що за фактом конфлікту співробітників Управління державної охорони з журналістом програми “Схеми” Михайлом Ткачем біля одного з ресторанів у Конча-Заспі призначено внутрішнє розслідування.

18 вересня програма “Схеми” оприлюднила відео нападу на знімальну групу, а саме журналіста Михайла Ткача і оператора Бориса Троценка.

19 вересня начальник УДО Валерій Гелетей на зустрічі з журналістами повідомив, що службова перевірка не виявила порушень у діях співробітників УДО, які напали на журналістів програми “Схеми”. За його словами, співробітник УДО “…спіткнувся, впав і зачепився за оператора”.

За результатами службового розслідування троє офіцерів Управління державної охорони України  (УДО) притягнуто до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з інцидентом 15 вересня з журналістами програми “Схеми”.

Liked the article?
Help us be even more cool!