ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Буданов вважає Telegram проблемою для нацбезпеки

Кирило Буданов 27 березня під час виступу на третьому щорічному форумі Kyiv Stratcom Forum 2024. Фото – spravdi.gov.ua

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов вважає месенджер Telegram проблемою для національної безпеки України.

Про це він сказав 27 березня під час виступу на третьому щорічному форумі Kyiv Stratcom Forum 2024, який проводить Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки в Києві. 

“Telegram з точки зору національної безпеки точно є проблемою. Це треба розуміти. До того ж таки я абсолютно проти утисків свободи слова. Але це вже занадто. Тобто в нас будь-яка людина може зробити канал, почати на ньому писати все, що йому заманеться, а коли щось починають робити, прикриватися тим, що це свобода ЗМІ. Та це не свобода ЗМІ, це трошки інакше називається”, – сказав Буданов.

Водночас він зазначив, що завдяки Telegram можна інформаційно впливати на людей, що перебувають на тимчасово окупованих територіях України.

“Усі його (Telegram. – Ред.) читають. Він багато в чому завдає руйнівного ефекту тут, усередині, але так само завдяки йому можна щось доносити до людей на окупованих територіях. Це те, що більш-менш якось працює”, – додав начальник ГУР.

Також Кирило Буданов вважає, що російську пропаганду неможливо повністю зруйнувати й вона однаково буде. 

“У них достатньо для цього як фінансових, так і людських ресурсів у багатьох країнах світу. Це ж ідея не тільки з Російської Федерації, але і від їх агентів впливу. Це величезна машина з величезною кількістю медійного ресурсу, це все тільки видима частина. А скільки всього йде через мистецтво? Подивіться російські фільми, які не пов’язані, в принципі, з війною, але майже в кожному з них хоч один момент є ворожої пропаганди”, – зазначив він.

Крім того, Буданов повідомив, що ГУР підписало меморандум з Центром стратегічних комунікацій для поліпшення спільної роботи з протидії дезінформації.

Що говорять про Telegram в Україні

У лютому 2024 року в ГУР визнали, що Telegram становить низку загроз для безпеки України й потрібно шукати варіанти розв'язання цієї проблеми.

21 березня 2024 року народний депутат Микола Княжицький повідомив, що ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ. І вже 25 березня до Верховної Ради надійшов законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

Про те, як телеграм-канали, які входять до 100 найпопулярніших українського сегмента, поширюють фейки та маніпулюють на темі мобілізації, читайте в дослідженні ІМІ.

Liked the article?
Help us be even more cool!