ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нардеп Княжицький ініціює законопроєкт, який регулюватиме Telegram

Народний депутат Микола Княжицький ініціюватиме законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ.

Про це він повідомив на Facebook-сторінці. 

За його словами, проблема Telegram – це не зовсім проблема медіа. 

“Проблема його в тому, що це російська мережа, яка тим не менш активно просувається українською владою як основне джерело інформації для українців. І виходить зовсім дивна ситуація: з одного боку, Генштаб ЗСУ прямо каже, що треба припинити використовувати російські мережі типу Telegram, а СБУ, МВС, РНБО та інші органи роблять спільну заяву про використання Telegram російськими спецслужбами. Але з іншого – ці самі органи використовують цей самий Telegram як офіційне джерело інформації для українців”, – зазначив Княжицький.

Княжицький нагадав, що за останні два роки саме Telegram став основною платформою, з якої українці дізнаються новини. 

Він назвав Telegram “такою собі альтернативою цілодобовому телемарафону, яка має російське походження і співпрацює з кремлівською владою.

Водночас, зауважив Княжицький, разом з однодумцями вони не пропонують заблокувати Telegram. 

“Йдеться про те, щоб запровадити для сервісів, через які поширюється масова інформація (Telegram лише один з них), приблизно таке саме регулювання, яке встановлено законодавством для платформ типу YouTube”, – зазначив Княжицький.

Княжицький нагадав, що закон про медіа регулює всі типи засобів масової інформації, за винятком платформ типу Telegram та їм подібним. 

“Тобто і платформи типу YouTube, і онлайн-ЗМІ, і телеканали, включаючи іноземні, – для всіх них закон передбачає окреме регулювання. Натомість месенджери типу Telegram у законі хоч і згадуються, але регулювання для них ніякого немає. В умовах, коли, за статистикою, 72% українців отримували новини саме через Telegram (для порівняння: YouTube лише 16%), це виглядає як мінімум непослідовним”, – додав нардеп.

Як повідомляв ІМІ, в українських містах масово створюються телеграм-канали для підлітків, де вони жорстоко цькують одне одного та вимагають гроші. Йдеться про телеграм-канали “Сущность *назва міста*” (наприклад, “Сущность Киева|Что о тебе думают?”, “Сущность Запорожья”, “Сущность Одессы” тощо).

16 березня 2024 року оперативні співробітники кіберполіції та карного розшуку Закарпаття заблокували створений 13 березня телеграм-канал, автори якого лякали терактами в навчальних закладах м. Мукачева.

Liked the article?
Help us be even more cool!