ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Звільненого з полону Галазюка звинувачували в тому, що він називав Донбас окупованим і брав “ДНР” в лапки

08.01.2020, 15:04
Фото - radiosvoboda.org
Фото - radiosvoboda.org

Звільнений з полону підтримуваного Росією угруповання “ДНР” 29 грудня 2019 року автор Радіо Свобода Олег Галазюк повідомив, що його звинувачували в тому, що він називав частину Донбасу окупованою територією і брав “ДНР” в лапки. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

Як розповів Галазюк, його схопили 24 серпня 2017 року на КПП Єленівка (блокпост угруповання “ДНР”), при виїзді. 

“Одягли мішок і повезли назад до Тореза. У Торезі є “МГБ”. “МГБ” – це те, що раніше було СБУ, там працюють люди, які раніше працювали в СБУ. Серед них були мої учні, котрих я вчив у Торезькому філіалі Харківського інституту економіки і ринкових відносин. Вони впізнали мене, говорили: Олег Дмитрович, що ви тут забули? Тому ставлення до мене було більш-менш лояльне. Але я просидів з мішком на голові три доби”, - розповів він.

За його словами, незаконні затримання проводяться ще за статтями українського кодексу – “Боротьба з організованою злочинністю”. 

“Тобто публікація матеріалів на Радіо Свобода прирівнювалася до “бандитизму” і “створення організованих злочинних угруповань”, - сказав Галазюк.

Він додав, що у його так званій “кримінальній справі” прямим текстом написано, що “моя злочинність полягала в тому, що очевидні для всього світу речі – як те, що це окуповані території – прирівнювалися до “розпалювання міжнаціональної ворожнечі” і також до “екстремізму”. 

“Так і пишуть, що я вчинив злочини, що я речі називав своїми іменами, тобто, що “ДНР” – це територія, яка не визнана світом, вона окупована Росією. Був ще висновок так званого “експерта”, котрий я оскаржив. За цим висновком прирівнювалося те, що я взяв слово “ДНР” у лапки, до злочину. Я планував написати статтю, яка так і називається: “За лапки у слові “ДНР” – 16 років”, - розповів він.

Також Олег Галазюк повідомив, що угруповання “ДНР” “засудило” його до 16 років “колонії суворого режиму” з позбавленням права публікацій у ЗМІ й інтернет-ресурсах терміном на чотири роки.

“Мені винесли вирок 7 серпня 2019 року за статтею шпигунство, екстремізм, розпалювання міжнаціональної ворожнечі і за співпрацю з Радіо Свобода”, – сказав Галазюк.

У копії “рішення суду” вказано, що Галазюк “діючи з мотивів власного неприйняття ідей формування і функціонування “ДНР” як самостійної держави і прагнення її до інтеграції з Росією, маючи інші погляди на шляхи і перспективи державного будівництва в Донецькому регіоні… вступив у злочинну змову з журналістом Київського бюро інформаційної служби Радіо Свобода…, спрямовану на написання статей, що відображали життя в “ДНР” із негативного боку”.

Галазюк заявляє, що писав правдиві публікації про життя в ОРДО, які “допомагали людям, що виїхали, розуміти, що коїться на окупованих територіях”.

Олег Галазюк –​ викладач філософії з Чистякова (до декомунізації Торез), один із авторів рубрики “Листи з окупованого Донбасу” на сайті Радіо Свобода, перебував у полоні бойовиків із серпня 2017 року. 

Як повідомляв ІМІ, 29 грудня 2019 року в межах обміну полонених в Україну повернулися журналісти Станіслав Асєєв та Олег Галазюк, яких незаконно утримували в окупованому Донецьку.

Liked the article?
Help us be even more cool!